Україна і Фінляндія обговорили питання ядерної безпеки в регіоні

Україна і Фінляндія обговорили питання ядерної безпеки в регіоні

Укрінформ
Забезпечення енергетичної безпеки регіону на тлі маніпуляцій росії на газовому ринку обговорили міністр енергетики України Герман Галущенко з міністром економіки та праці Фінляндії Мікою Линтіля.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міненергетики.

У ході зустрічі міністри обговорили питання забезпечення енергетичної безпеки регіону на тлі маніпуляцій росії на газовому ринку та її спроб обійти санкційні обмеження, а також підкреслили необхідність диверсифікації постачання ядерного палива.

Герман Галущенко проінформував колегу про системні обстріли російськими військовими українських ядерних об’єктів, зокрема, Запорізької АЕС та Південноукраїнської АЕС.

Читайте також: МАГАТЕ провело інспекцію на Чорнобильській АЕС та в Інституті ядерних досліджень

"Дії російської сторони несуть пряму загрозу ядерній безпеці не тільки України, а і всієї планети, і в разі продовження обстрілів на світ може чекати ядерна катастрофа. Єдиним виходом з ситуації є повна демілітаризація ЗАЕС та навколишньої території і передача станції під контроль легітимного українського оператора", - зазначив Галущенко.

На зустрічі йшлося також про відновлення енергетичної інфраструктури в Україні, яка була пошкоджена або зруйнована внаслідок бойових дій.

Герман Галущенко наголосив, що Україна прагне провести відповідні роботи з врахуванням уроків війни, аби відновлені об’єкти були більш стійкими до військових дій.

Міка Линтіля у свою чергу наголосив, що Фінляндія цілковито підтримує Україну у боротьбі з росією та продовжуватиме цю підтримку, скільки буде необхідно.

Читайте також: Урядовці провідних країн вимагають негайного виведення російських військ із території ЗАЕС

Як повідомлялось, 22 вересня у Піттсбурзі, США, відбулася тристороння зустріч міністра енергетики України Германа Галущенка, міністра енергетики США Дженніфер Гренголм і генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

Сторони обговорили необхідність та шляхи якнайшвидшої деокупації та демілітаризації Запорізької АЕС, а також повернення її під контроль легітимного українського оператора.

Фото: Міністерство енергетики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-