Україна планує транспортувати трубопроводом до Польщі до 2 мільйонів тонн олії щороку

Україна планує транспортувати трубопроводом до Польщі до 2 мільйонів тонн олії щороку

Укрінформ
Трубопроводом з України до порту у Гданську планується транспортувати до 2 мільйонів тонн олії на рік.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, коментуючи підписання під час Економічного форуму у польському Карпачі українсько-польського меморандуму щодо будівництва такого трубопроводу.

“Довжина – 600 км, потужність – до 2 мільйонів тонн олії на рік. Трубопровід мав би пролягати з району Ягодина (Волинська область) до Гданська”,- повідомив він.

За словами міністра, підписаний у Карпачі меморандум "підтверджує готовність" України і Польщі займатися реалізацією проєкту будівництва трубопроводу для транспортування рослинної олії від України до Балтійського моря.

Читайте також: Україна транспортуватиме олію до Польщі через трубопровід

Сольський зауважив, що вартість будівництва трубопроводу буде оголошено упродовж двох місяців. Він підкреслив, що кінцева сума сильно залежатиме від конкретного маршруту і ландшафту, а також погодження усіх дозвільних документів.

“Трубопровід матиме кількасот кілометрів і по цій дистанції треба врахувати інтереси дуже багатьох громад, людей. Нас це хвилює більше, ніж саме будівництво”,- сказав міністр.

Сольський зазначив, що окрім участі обох держав у будівництві та експлуатації цього трубопроводу, українська сторона виступає за участь у проєкті бізнесу, зокрема українських підприємців щодо підключення до трубопроводу олійних перевалок (пунктів перевантаження – ред.).

Урядовець додав, що є різні варіанти фінансування олійного трубопроводу. Він звернув увагу, що в у вересні у Брюсселі відбудеться засідання міністрів аграрної політики країн ЄС, де підніматиметься це питання.

Читайте також: Україна у серпні експортувала 4,5 мільйона тон аграрної продукції

“Тобто, це має бути комплексне фінансування з різних джерел”,- констатував він.

Як відомо, міністерство аграрної політики та продовольства України, міністерство інфраструктури України, міністерство сільського господарства та розвитку села Польща, а також міністерство інфраструктури Польщі уклали чотиристоронній меморандум щодо проекту з будівництва транскордонного трубопроводу, через який транспортуватиметься українська рослинна олія до порту міста Гданськ.

Найближчим часом Україна та Польща створять робочу групу, метою якої стане напрацювання технічних характеристик та умов будівництва трубопроводу та двох терміналів.

За даними міністерства агрополітики України, українська соняшникова олія до війни експортувалась до 107 країн світу, а найбільші її споживачі розташовані в Європі (37%), Південно–Східній Азії (29%) та Азії (14,9%).

Читайте також: Індія відновлює імпорт соняшникової олії з України

З 24 лютого росія здійснює повномасштабне вторгнення до України. Від початку війни росія блокувала експорт продовольства з українських портів в Чорному морі. Зерновий коридор для вивезення українського зерна, за підтримки міжнародних партнерів, організовано від початку серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-