Військові рф залишаються на території ЗАЕС зі зброєю та боєприпасами - Енергоатом

Військові рф залишаються на території ЗАЕС зі зброєю та боєприпасами - Енергоатом

Укрінформ
російські військові залишаються на території Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), в машинних залах 1-го та 2-го блоків розташовані вантажівки зі зброєю та боєприпасами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЕК "Енергоатом" у Телеграмі.

"Військові рф залишаються на майданчику ЗАЕС, а в машинних залах 1-го та 2-го блоків розташовані вантажівки зі зброєю та боєприпасами. Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та міста Енергодар усіх російських військових та повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Україна ще не отримала інженерно-ядерний звіт за результатами візиту МАГАТЕ - Подоляк

При цьому місія МАГАТЕ продовжує свою роботу на станції.

Загалом станом на 10:00 5 вересня 2022 року ЗАЕС працює із ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Нині працює тільки 6-й енергоблок, який подає електроенергію в енергосистему України та забезпечує власні потреби Запорізької АЕС.

Зазначається, що зауважень до роботи обладнання і систем безпеки наразі немає.

Читайте також: На ЗАЕС потрібно організувати миротворчу місію під егідою ЄС та ООН – Шмигаль

Як повідомлялося, місія МАГАТЕ відвідала ЗАЕС 1 вересня. Того ж дня більша частина делегації залишила захоплений росією об'єкт. Шість експертів МАГАТЕ залишилися на Запорізькій АЕС, а надалі агентство планує забезпечити постійну присутність на станції двох своїх представників.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

ООН, США та Україна закликали рф до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об’єкта.

Фото: Енергоатом, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-