Візит МАГАТЕ на ЗАЕС може сприяти консолідації міжнародної підтримки України – експертка

Візит МАГАТЕ на ЗАЕС може сприяти консолідації міжнародної підтримки України – експертка

Укрінформ
Результатом місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на тимчасово захоплену Запорізьку атомну електростанцію може стати консолідація міжнародної підтримки України.

Таку думку висловила головний редактор відділу економічної інформації Укрінформу Оксана Поліщук у програмі "Насправді".

Вона зауважила, що у МАГАТЕ навряд чи наявні реальні інструменти, щоб вплинути на ситуацію із захопленням ЗАЕС, зокрема, у критеріях ядерної безпеки не уточнюється, хто у такому випадку відповідає за їх дотримання.

"Вони (МАГАТЕ - ред.) окреслили, що стежать за ядерною безпекою в тому сенсі, що вони дивляться на технічні моменти. Те, що ядерний об'єкт перетворюють на військову базу, для них нонсенс", - сказала Поліщук.

Читайте також: росіяни вивезли із ЗАЕС військову техніку перед приїздом місії МАГАТЕ - Генштаб

Водночас, за її словами, висновки місії МАГАТЕ можуть вплинути на міжнародну підтримку України. "Це додатковий елемент консолідації. Ми на це розраховуємо, і мабуть, це єдине, на що ми можемо реально розраховувати", - вважає журналістка.

Вона нагадала, що росіяни переслідують на ЗАЕС щонайменше дві цілі: використання станції для покриття дефіциту електроенергії в Криму та ядерний шантаж.

Поліщук також зазначила, що атомна станція за умови роботи на повну потужність дозволяла заощадити близько 750 тис. тонн вугілля або 500 млн кубометрів газу.

Читайте також: МАГАТЕ має домогтися демілітаризації ЗАЕС - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі наступного тижня підготує звіт для ради керуючих Агентства про відвідування місією МАГАТЕ Запорізької АЕС і у вівторок прозвітує перед Радою Безпеки ООН.

Місія МАГАТЕ відвідала ЗАЕС 1 вересня. Того ж дня більша частина делегації залишила захоплений росією об'єкт. Шість експертів МАГАТЕ залишилися на Запорізькій АЕС, а надалі агентство планує забезпечити постійну присутність на станції двох своїх представників.

Читайте також: На Запорізькій АЕС постійно працюватимуть два представники МАГАТЕГроссі

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

ООН, США та Україна закликали рф до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об’єкта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-