МАГАТЕ має домогтися демілітаризації ЗАЕС - Зеленський

МАГАТЕ має домогтися демілітаризації ЗАЕС - Зеленський

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський очікує, МАГАТЕ доможеться вирішення головного питання безпеки Запорізької АЕС - демілітаризації.

Про це він заявив під час виступу на Міжнародному економічному форумі “Амброзетті”, передає кореспондент Укрінформу.

"З допомогою партнерів ми забезпечили направлення місії МАГАТЕ на станцію – якраз учора місія побувала там. Ми домовилися з головою МАГАТЕ паном Гроссі, членами місії, коли я зустрівся з ними, що вони допоможуть з головним – питанням безпеки АЕС. Головне питання – демілітаризація станції. Бо це ключове для захисту всіх нас, усіх європейців від радіаційної катастрофи", - сказав Зеленський.

За його словами, також була домовленість про прибуття на ЗАЕС незалежних журналістів з українських та міжнародних ЗМІ. Але їх не пропустили російські військові.

Читайте також: Енергоатом закликає не вірити російським фейкам про місію МАГАТЕ та ситуацію на ЗАЕС

"Очевидно, окупанти відчули, що в присутності вільних медіа буде неможливо брехати МАГАТЕ й усьому світу. Вільні ЗМІ лякають Росію. І це говорить одразу про все. Якщо не допускаєш незалежних журналістів на станцію, значить, точно усвідомлюєш свою відповідальність за катастрофу, на межі якої станція опинилась, і боїшся, що світ зробить висновки про твою відповідальність", - констатував глава держави.

За його словами, на жаль, місія не "дотиснула" росіян, щоб незалежні медіа потрапили на станцію.

Крім того, зауважив Зеленський, поки що не пролунало від МАГАТЕ головного - заклику до росії щодо демілітаризації станції.

Читайте також: росіяни брешуть та перешкоджають місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС - Енергоатом

"Я дуже сподіваюся, що місія дотримає того, про що сторони домовилися і що відповідає інтересам усієї міжнародної спільноти. Не можна залишати найбільший за 40 років ризик радіаційної катастрофи. Не можна залишати військових держави-терориста на атомній станції. Є ситуації, коли від дотримання слова залежить доля всіх на континенті. Зараз саме така ситуація", - заявив Президент.

Він нагадав, що від березня, коли російська армія зайшла на станцію, не припиняються обстріли її будівель і території, і цьому є відеопідтвердження. Обстріли й провокації відбуваються постійно.

"Під прикриттям атомної станції російська армія обстрілює сусідні міста й райони – у цьому була стратегія. Окупанти обстрілюють і саму станцію, щоб тиснути на Україну й на всіх вас у Європі, на весь світ. Вони хочуть, щоб ви проявили слабкість, щоб ви здалися й перестали підтримувати Україну. Ось для чого росія здійснює цей радіаційний шантаж", - наголосив Зеленський.

Як повідомлялося, місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на чолі з її главою Рафаелем Гроссі прибула до України і 1 вересня відвідала захоплену росією Запорізьку АЕС.

На ЗАЕС залишилися п'ятеро представників місії МАГАТЕ.

Читайте також: Зеленський: росія не розуміє слів миру, але добре відчуває силу на полі бою

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

ООН, США та Україна закликали рф до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об’єкта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-