Збитки Укрнафти на ₴13 мільярдів: НАБУ і САП оголосили вісім підозр

Збитки Укрнафти на ₴13 мільярдів: НАБУ і САП оголосили вісім підозр

Укрінформ
Правоохоронці підозрюють вісьмох осіб у заволодінні майном та коштами акціонерного товариства «Укрнафта» на понад 13 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомляє у Телеграмі.

«2 вересня 2022 року прокурорами САП та детективами НАБУ вісьмом особам повідомлено про підозру в заволодінні майном та коштами ПАТ «Укрнафта» на суму понад 13 мільярдів гривень», - ідеться в повідомленні.

У ході досудового розслідування встановлено, що службові особи п’яти комерційних підприємств за попередньою змовою із працівниками ПАТ «Укрнафта» (зокрема виконувачем обов’язків голови правління та начальниками двох структурних підрозділів), упродовж березня-серпня 2015 року отримали без попередньої оплати, як це передбачено чинним законодавством, нафту на понад 10 млрд грн. Укрнафті було заподіяно збитків на цю суму.

Також встановлено, що службові особи Укрнафти в липні 2015 року уклали з комерційним підприємством 52 договори; підприємство мало поставити Укрнафті нафтопродуктів на понад 2,5 млрд грн, причому оплату авансом було здійснено в повному обсязі. Однак згодом Укрнафта уклала додаткові угоди з відтермінування поставки нафтопродуктів до кінця 2018 року, які в підсумку комерційне підприємство так і не виконало.

Службові особи комерційного підприємства заволоділи сплаченим авансом, а згодом перерахували ці кошти на рахунки підприємств-нерезидентів.

Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України – заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах.

Такі дії караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Читайте також: Очільник САП виступає за посилення покарання за корупцію

Як повідомляв Укрінформ, 25 серпня у Державному бюро розслідувань заявили, що ексзаступник голови правління Євробанку підозрюється у привласненні 420 млн грн.

Фото: bun.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-