Це був цирк: працівник ЗАЕС розповів, як росіяни прийняли місію МАГАТЕ

Це був цирк: працівник ЗАЕС розповів, як росіяни прийняли місію МАГАТЕ

Укрінформ
Інспектори місії МАГАТЕ пересувалися територією Запорізької атомної електростанції та спілкувались з її працівниками у присутності російських військових та представників «росатому».

Про це Суспільному на умовах анонімності сказав співробітник ЗАЕС, передає Укрінформ.

«Вони водили (генерального директора МАГАТЕ - ред.) Гроссі та інспекторів за своїм маршрутом, показували «мапи прильотів» та привели до них місцевих колаборантів із заявами від «небайдужих громадян» про необхідність припинення обстрілів. Це був цирк», - заявив співробітник ЗАЕС.

За його словами, росіяни переконували представників місії, що на станції війська перебувають радіологічного, хімічного та біологічного захисту, а не бойові підрозділи російської армії, а ЗАЕС нібито обстрілюють Збройні сили України.

Читайте також: Голова МАГАТЕ розгляне можливість постійної присутності представників агентства на ЗАЕС

Після того, як очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі та більшість членів делегації виїхали зі станції, частина членів місії залишилась в Енергодарі. Вони житимуть у готелі та інспектуватимуть роботу станції впродовж кількох днів.

Як повідомляв Укрінформ, 31 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прибула до Запоріжжя, щоб відвідати атомну електростанцію в тимчасово захопленому Енергодарі.

Читайте також: Литва хоче убезпечити Запорізьку АЕС поліцією ООН

1 вересня, росіяни обстріляли дорогу по наперед узгодженому маршруту руху місії. Також війська рф з мінометів обстрілювали місто Енергодар. Пізніше загарбники відкрили вогонь із РСЗО та з гелікоптерів. Повідомлялося про загиблих і поранених.

На ЗАЕС залишилися п'ять представників місії МАГАТЕ, які продовжать роботу на станції.

Запорізька АЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюючи прилеглу територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-