Борги перед ОГТСУ за транспортування газу перевищують 30 млрд грн – ТСК

Борги перед ОГТСУ за транспортування газу перевищують 30 млрд грн – ТСК

Укрінформ
Газопостачальна компанія «Нафтогаз» заборгувала для ТОВ «Оператор ГТС України» 18,7 млрд грн за транспортування природного газу, ще 12 млрд грн – оператори ГРМ. 

Про це свідчать результати засідання спеціальної комісії Верховної ради, на якому розглядались питання реального фінансового стану компанії та потенційних загроз її діяльності, передає Укрінформ з посиланням на сайт парламенту.

«На сьогодні у ТОВ «Оператор ГТС України» існує дебіторська заборгованість групи Нафтогаз (в особі ТОВ «ГПК Нафтогаз України») в розмірі 18,7 млрд грн, як замовника послуг транспортування. Крім цього у ТОВ ОГТСУ існує дебіторська заборгованість операторів ГРМ в сумі понад 12 млрд грн», - йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що негативний вплив на фінансовий стан ОГТСУ має угода з відшкодування доходу АТ «Укртрансгаз». В її рамках Оператором ГТС вже сплачено близько 38 млрд грн та щомісячно продовжуються авансові платежі у розмірі близько 1,4 млрд грн на користь компанії Нафтогаз, попри негативну оцінку такої угоди з боку наглядової ради АТ МГУ.

Читайте також: газпром намагається вчергове «накрутити» ціни на газ у Європі – ГТС України

Тому ТСК звернеться до уряду щодо необхідності прийняти рішення про зупинення угоди між ОГТСУ та АТ «Укртрансгаз» про відшкодування коригування необхідного доходу.

Крім цього, ТСК прийняла рішення звернутись до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з питань дотримання ТОВ ОГТСУ ліцензійних умов та вимог нормативно-правових актів.

А також – Державної аудиторської служби щодо необхідності в межах своїх повноважень терміново перевірити діяльність ТОВ ОГТСУ, зокрема щодо наявних ризиків формування розриву ліквідності та надати оцінку платоспроможності української компанії.

Як повідомлялось, напередодні Газпром звинуватив французьку компанію Engie у несплаті коштів за липневі поставки та зупинив постачання газу з 1 вересня.

Фото: ОГТСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-