Делегація МАГАТЕ сьогодні має прибути до Києва - МЗС

Делегація МАГАТЕ сьогодні має прибути до Києва - МЗС

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України розраховує на вплив МАГАТЕ для демілітаризації Запорізької АЕС, виведення військових підрозділів, техніки росії та працівників росатома і повернення контролю над станцією уряду України.

Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

Він поінформував, що делегація, до якої увійшли 14 міжнародних експертів і яку очолив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, вже вирушила з Відня і сьогодні має прибути до Києва. Очікується, що місія розпочне роботу на ЗАЕС ближчими днями. Місія МАГАТЕ сфокусується на трьох завданнях: фізичний захист, ядерна безпека, гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

«Позиція України чітка: окупація Запорізької АЕС зі сторони російських військ та завезення на її територію великої кількості військової техніки і боєприпасів на порушення всіх міжнародних правил наражають атомну станцію на екстремальну небезпеку, зокрема провокування ядерного інциденту», - зауважив Ніколенко.

Речник МЗС нагадав позицію міністра Дмитра Кулеби: росія має негайно демілітаризувати об‘єкт, вивести військові підрозділи, техніку та працівників росатома і повернути контроль над ЗАЕС уряду України.

«Розраховуємо, що МАГАТЕ відіграє важливу роль в досягненні цієї мети», - відзначив дипломат.

Читайте також: Зеленський закликає ввести санкції проти росатома за радіаційний шантаж на ЗАЕС

Як повідомлялося, Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вже прямує до Запорізької АЕС.

Запорізька атомна електростанція, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Європейський Союз засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає рф негайно передати контроль над станцією Україні.

Влада України наголошує, що російські військові перетворили Запорізьку АЕС на військову базу, чим поставили під загрозу весь континент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-