Верховний суд скасував стягнення з НБУ 129 мільйонів на користь «Радикал Банку»

Верховний суд скасував стягнення з НБУ 129 мільйонів на користь «Радикал Банку»

Укрінформ
Верховний суд скасував стягнення з Національного банку України 128,942 млн грн на користь власників "Радикал Банку", який виведений з ринку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Верховний Суд 19 серпня 2022 року за результатом нового розгляду справи скасував рішення Господарського суду міста Києва від 21 січня 2020 року та постанову Північного апеляційного господарського суду від 8 вересня 2020 року про стягнення з Національного банку на користь акціонера виведеного з ринку ПАТ "Радикал Банк" 128 942 532,00 грн та ухвалив нове рішення про відмову в позові", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: НБУ тимчасово зупинив ліцензії трьом ломбардам та 14 фінкомпаніям

Наголошується, що рішення Верховного суду є остаточним та оскарженню не підлягає.

У НБУ нагадали, що у 2018 році акціонер "Радикал Банку", ТОВ "Промислова інноваційна компанія", звернувся з позовом до Національного банку України про відшкодування майнової шкоди. Суд першої інстанції у 2020 році став на сторону позивача й постановив стягнути із Нацбанку 128,942 млн грн на користь власників виведеного з ринку банку.

Північний апеляційний суд Києва того ж року підтвердив рішення першої інстанції. НБУ не погодився із цим рішенням й оскаржив його у Верховному суді, який задовольнив касаційну скаргу.

Як повідомлялося, НБУ ухвалив постанову про ліквідацію "Радикал Банку" у листопаді 2015 року. Тоді за результатами перевірок операційних кас фінустанови та його відділень "було встановлено грубе порушення законодавства у сфері готівкового обігу, що створювало загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку".

Читайте також: Банкам дозволили продавати клієнтам банківські метали — НБУ

Крім того, Радикал Банк не забезпечував належної охорони під час перевезення валютних цінностей, зберігання готівки у відділеннях банку та здійснення внутрішнього контролю за касовими операціями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-