Мінекономіки прогнозує падіння ВВП України на 35-40% до кінця року

Мінекономіки прогнозує падіння ВВП України на 35-40% до кінця року

Укрінформ
Скорочення економіки України до кінця року може сягнути 35-40%.

Про це в ефірі загальнонаціонального марафону заявила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, передає Укрінформ.

«За нашими підрахунками, за прогнозами, що робить Міністерство економіки, згортання економіки до кінця року може бути на рівні 35-40%. Україна зараз перебуває у війні. Є військовий фронт, а є економічний фронт. Нам дуже важливо втримати економічну стабільність, втримати макростабільність і шукати шляхи для стимулювання економічної активності в державі», — сказала Свириденко.

Читайте також: Державні фінанси: маємо не лише позичати, а й заробляти

За її словами, уряд вже запроваджує певні кроки з підтримки працюючих підприємств. Один з них, зокрема, стосується змін до програми «Доступне кредитування 5-7-9%».

«Ми розробляємо зараз зміни до програми «5-7-9», щоб ті підприємства, які знаходяться в прифронтових областях, чиї активи були зруйновані, мали можливість взяти кредит і відновитися», — наголосила міністр.

Читайте також: Інфляція у липні перевищила 22% - Нацбанк перерахував причини

Ще одним кроком стимулювання ділової активності буде надання дозволу на виїзд за кордон у відрядження працівникам експортоорієнтованих підприємств.

«Сьогодні на Кабміні ми прийняли рішення про те, що з 1 вересня бізнес, який офіційно сплачує заробітну плату, не має заборгованості по податках і зборах до бюджету, в якого середня зарплата становить не менше 20 000 грн, буде мати змогу відправляти до 10% штатної чисельності, але не більше 10 людей, за кордон строком до 7 днів», — зазначила Свириденко.

Читайте також: Агентство Fitch підвищило кредитний рейтинг України в іноземній валюті

За її словами, оформити заявку роботодавці зможуть на порталі «Дія».

Також міністр нагадала, що в Україні триває програма з релокації бізнесу до західних областей.

"Вже більше 700 підприємств релоковані і надалі цей процес відбувається. Нам максимально важливо зберегти вже діючий бізнес», — підкреслила вона.

Як повідомлялося, за прогнозами Нацбанку, у 2022 році інфляція сягне 31%, а ВВП скоротиться на третину. У наступному році очікується повернення економіки до зростання, а інфляційної динаміки – до зниження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-