Інфляція у липні перевищила 22% - Нацбанк перерахував причини

Інфляція у липні перевищила 22% - Нацбанк перерахував причини

Укрінформ
Споживча інфляція у липні пришвидшилася до 22,2% у річному вимірі, це зумовлено наслідками терористичних дій росії та тимчасової окупації окремих територій.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба регулятора.

"У липні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 22,2% (із 21,5% у червні). У місячному вимірі ціни зросли на 0,7%", - йдеться в повідомленні.

Зростання інфляції в Україні насамперед зумовлене наслідками терористичних дій росії та тимчасової окупації окремих територій. Серед них, зокрема, порушення ланцюгів постачання, руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, скорочення пропозиції, збільшення виробничих витрат, значна вимушена міграція всередині країни. Стримують зростання цін фіксація тарифів на газ і тепло, а також часткове відновлення ланцюгів постачання.

Фактична споживча інфляція очікувано пришвидшилася, але була дещо нижчою за траєкторію базового прогнозу, опублікованого в Інфляційному звіті за липень 2022 року.

Базова інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 16,7% з 15,2% у червні, зазначили у НБУ.

Темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари збільшилися до 22,6% рік до року. Дорожчали м'ясні та рибні продукти, масло, маргарин, кондитерські вироби та безалкогольні напої. Вищими темпи зростали ціни на соняшникову олію на тлі очікувань щодо активізації експорту та її високої вартості на світових ринках.

Читайте також: У Нацбанку прогнозують скорочення зарплат

Зростання вартості непродовольчих товарів пришвидшилося до 11,7% р/р, зокрема автомобілів, товарів для дому (посуду, меблів, побутової техніки), електроніки, фармацевтичних товарів і товарів особистого догляду. Зниження цін на одяг та взуття сповільнилося. Це пов'язано як із вичерпанням старих запасів, обмеженим постачанням нового товару та збільшенням витрат на логістику, так і з реалізацією відкладеного попиту громадян, які повертаються до своїх місць проживання.

Зростання вартості послуг пришвидшилося до 14,9% р/р. Дорожчали телекомунікаційні та медичні послуги, послуги салонів краси, спортзалів, хімічного чищення та закладів громадського харчування. Надалі вищими темпами зростала вартість послуг, пов’язаних із ремонтом житла, на тлі значного попиту громадян, які повернулися до своїх місць проживання, та дефіциту окремих витратних матеріалів та робочої сили.

Водночас, як зауважили в НБУ, підвищення вартості оренди житла, проживання в готелях та пансіонатах суттєво сповільнилося. Це пов'язано з послабленням попиту на такі послуги, а також відсутності туристичного сезону.

Читайте також: Підвищення курсу долара матиме обмежений вплив на інфляцію – НБУ

Зростання споживчих цін у липні виявилося повільнішим, ніж прогнозував Національний банк. Однак висока базова інфляція свідчить про збереження значного фундаментального інфляційного тиску. За прогнозом НБУ, інфляція прискорюватиметься до кінця цього року та почне знижуватися на початку 2023 року.

Як повідомлялось, за прогнозами Нацбанку, у 2022 році інфляція сягне 31%, а ВВП скоротиться на третину. У наступному році очікується повернення економіки до зростання, а інфляційної динаміки – до зниження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-