Рада підтримала закон про захист людей, які інвестують у будівництво житла

Рада підтримала закон про захист людей, які інвестують у будівництво житла

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон (реєстр. № 5091), який запроваджує низку запобіжників від шахрайства недоброчесних забудовників на ринку первинної нерухомості.

Як передає Укрінформ, про це повідомила заступник голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«До того моменту, коли країна почне широкомасштабне відновлення зруйнованого житла, ринок нерухомості нарешті має бути приведений до ладу. Зокрема люди, які готові інвестувати у будівництво власної оселі, мають бути гарантовано захищені від недоброчесних забудовників», - зазначила народний депутат.

За її словами, відтепер забудовник не зможе продавати квартири, не маючи дозвільних документів та всіх умов для добудови об’єкта. Також він повинен оприлюднювати детальну інформацію про об’єкт будівництва, дані про себе та кінцевих бенефіціарів. Це зробить ринок первинної нерухомості прозорішим та допоможе відновити довіру до будівельних компаній.

«Раніше була досить поширена схема, коли нежитлові приміщення у будинку продавали як житло, а одну велику квартиру перетворювали на кілька маленьких і продавали у такому вигляді. Зараз, коли всі об’єкти будуть зареєстровані, ця схема стане неможливою», - уточнила Шуляк.

Читайте також: У нас величезні плани відбудови України - Тимошенко

Також у рамках закону інвестор має право розірвати невигідний йому договір із забудовником. Наприклад, коли продавець без попередження змінює технічні характеристики квартири або ж більш ніж на шість місяців порушує термін здачі будинку в експлуатацію.

«Є й ще одна важлива новація: договори першого продажу мають закріплювати зобов’язання забудовника під’єднати будинок до інженерних мереж на постійній основі, раніше з цим були величезні проблеми, й треба нарешті убезпечити покупців нових квартир від неприємних сюрпризів у вигляді відсутності води чи світла», - додала нардеп.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада на засіданні 8 вересня 2021 року прийняла за основу законопроєкт №5091 «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». Документ підтримали 322 депутати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-