«Нічого критичного не відбулося»: в НБУ пояснили дестабілізацію на ринку валюти

«Нічого критичного не відбулося»: в НБУ пояснили дестабілізацію на ринку валюти

Укрінформ
Неможливість миттєво підкріпити обмінні каси готівковою валютою стала однією з причин дестабілізації на ринку, але ця ситуація тимчасова.

Як передає Укрінформ, про це заявив голова Ради Національного банку Богдан Данилишин у Фейсбуці.

"Дестабілізація на ринку готівкової валюти після ослаблення офіційного курсу має тимчасовий характер. Неможливість миттєво підкріпити обмінні каси готівковою валютою стала однією з причин поточної ситуації", - написав він.

Данилишин додав, що Нацбанк та банки вживають заходів для наближення курсу готівкового ринку до нового офіційного курсу.

Читайте також: Гетманцев вважає, що два валютних курси «грають на руку» спекулянтам

За його словами, перші дні роботи міжбанківського валютного ринку після встановлення офіційного курсу на рівні 36,5686 показали, що в Україні немає проблем з безготівковим доларом, і на міжбанківському ринку є профіцит валюти, який дозволяє НБУ поповнювати золотовалютний резерв.

"Тому питання наближення безготівкового і готівкового курсу має технічний характер, який впирається в логістичні процеси, пов’язані із завезенням готівкової валюти в Україну та з підкріпленням кас банків у Києві та в регіонах", - пояснив Данилишин.

Читайте також: Зміна офіційного курсу гривні суттєво збільшила пропозицію валюти на міжбанку

Він зазначив, що, оцінюючи перспективи валютного ринку в Україні, слід звернути увагу на те, що команда Президента України та міжнародні партнери не залишають Україну сам на сам з її проблемами. Зокрема, нещодавно відбулось розблокування українських портів, аграрії продовжують збір зернових, налагоджуються транспортні коридори для іншого експорту, Україна отримує допомогу від міжнародних організацій, від ЄС та США. Крім цього, в ЄС та США готується законодавство, яке дозволить використовувати заморожені російські активи для допомоги Україні.

Читайте також: Підвищення курсу долара матиме обмежений вплив на інфляцію – НБУ

"Тимчасові труднощі на готівковому ринку не можуть зупинити ті позитивні тенденції в економічному секторі, які з’явились завдяки спільним зусиллям української влади та міжнародних партнерів. Тому закликаю з більшим оптимізмом дивитись на перспективи гривні", - наголосив глава Ради НБУ.

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк України 21 липня скоригував офіційний курс гривні до долара США на 25% - до 36,5686 грн/дол.

Крім цього, 29 липня Національний банк посилив вимоги до небанківських установ, що здійснюють торгівлю готівковою валютою. Курси валют можна буде дізнатися тільки в приміщеннях обмінників, а сам процес купівлі/продажу здійснюватиметься з обов'язковим відеоспостереженням.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-