Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Зміна офіційного курсу гривні суттєво збільшила пропозицію валюти на міжбанку

Зміна офіційного курсу гривні суттєво збільшила пропозицію валюти на міжбанку

Укрінформ
Національний банк України з 21 липня 2022 року зафіксував офіційний курс гривні до долара США на новому рівні - 36,5686 грн/дол. 

США з огляду на зміну фундаментальних характеристик економіки України під час війни та зміцнення долара США до інших валют. За оцінками Національного банку, корекція обмінного курсу збільшить приплив і відповідно продаж валютної виручки експортерами, мінімізує спекулятивну складову поведінки учасників ринку та дасть змогу стабілізувати курсові очікування. Продаж та купівля валюти банками за заявками клієнтів у безготівковому сегменті валютного ринку й надалі здійснюватиметься за курсом, який не може більш як на 1% відхилятися від офіційного.

Зміна офіційного курсу гривні суттєво збільшила продаж клієнтами банків іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку, який під час торговельних сесій 22.07 та 25.07 суттєво перевищував попит на неї. Це, у свою чергу, суттєво скоротило чистий продаж Національним банком іноземної валюти на ринку минулого тижня та навіть дозволило перейти до чистого викупу надлишку пропозиції іноземної валюти на ринку наприкінці тижня. Купівля безготівкового долару США у банків минулого тижня здійснювалася за офіційним курсом, а його продаж банкам – за офіційним курсом, збільшеним на 1%.

Окрім того, з 27 липня 2022 року Національний банк України дозволив банкам продавати в готівковому сегменті валютного ринку половину від купленої в громадян з 13 квітня 2022 року безготівкової валюти додатково до продажу придбаної з цієї ж дати готівкової валюти. Відповідне рішення має збільшити пропозицію у готівковому сегменті валютного ринку і позначитися на послабленні девальваційного тиску.

Фінансовий сектор

Обсяг ліквідності банківського сектору (у формі залишків на коррахунках та у депозитних сертифікатах НБУ) за плинний тиждень збільшився до 241 млрд. гривень, з яких 4/5 розміщено у депозитних сертифікатах (понад 192 млрд. гривень). Основними чинниками збільшення банківської ліквідності виступали витрати з Єдиного казначейського рахунку Уряду та збільшення купівлі Національним банком іноземної валюти в банках.

Незважаючи на надлишок ліквідності банки обережно оцінюють перспективи банківського кредитування. За результатами опитування Національного банку у ІІІ кварталі банки прогнозують незначне відновлення попиту на всі типи корпоративних кредитів, зокрема на короткострокові та гривневі позики, найбільше для МСП. При цьому, у наступні 12 місяців скорочення корпоративного портфеля очікують 56% фінустанов, що є найгіршим показником з 2020 року. Оцінка перспектив споживчого кредитування порівняно з І кварталом дещо поліпшилася, хоча 63% банків досі вважають, що портфель зменшиться.

Поточне опитування, за оцінками банків, зафіксувало погіршення якості кредитів і домогосподарствам, і корпораціям. В результаті стандарти кредитування для всіх видів корпоративних позик посилюються другий раунд опитування поспіль. Найбільше – для довгострокових, валютних кредитів та позик великому бізнесу. У ІІІ кварталі фінансові установи очікують подальшого посилення всіх видів ризиків: кредитного, операційного, та меншою мірою, ризику ліквідності.

Посилення ризиків та збільшення вартості кредитних ресурсів збільшує важливість державних програм підтримки кредитування. Так, за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» минулого тижня банками було видано 122 пільгових кредитів на загальну суму 1,1 млрд грн. Близько половини від зазначеного обсягу було видано банками державного сектору. Загальна кількість виданих кредитів з початку широкомасштабних воєнних дій на території України за програмою досягла майже 11 тис., а їх загальний обсяг - 42 млрд. гривень, з яких левову частку коштів було спрямовано на кредитування с/г товаровиробників та антивоєнні цілі. Окрім того, у червні поточного року в рамках підтримки мікро, малого та середнього бізнесу в Україні за допомогою державних гарантій було укладено 1368 кредитних договорів на суму 2,285 млрд грн із часткою зобов’язань за основним боргом, гарантованих державою, в обсязі 1,234 млрд гривень.

Богдан Данилишин

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-