З України на російські заводи загарбники вивозять насіння соняшнику - ЗМІ

З України на російські заводи загарбники вивозять насіння соняшнику - ЗМІ

Укрінформ
росія вивозить з тимчасово захоплених районів України не лише зерно, а й насіння соняшнику. 

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє Русская служба Би-би-си.

Оголошення про вивезення соняшнику з українських територій, зайнятих російськими військами, публікують серед іншого у закритому чаті у WhatsApp на 500 учасників. «Насіння. Чернігівка (Запорізька область). Ростов-на-Дону. Возити багато, машини на круг», «Супровід транспорту забезпечуємо. Боїв та прольотів немає, спокійно. Скрізь російські блокпости. Машини скрізь по зеленій» — наводяться в статті приклади оголошень.

Перевізників для вивезення українського соняшнику шукають не лише у закритих, а й у відкритих телеграм-чатах щодо пошуку зерновозів, пише Русская служба Би-би-си. При цьому організатори вивезення заявляють, що йдеться про «не викрадену» продукцію, а про «підконтрольну військово-цивільну адміністрацію», як називають призначених після російської окупації місцевих чиновників.

З України насіння соняшнику вивозять на підприємства у Воронезькій та Ростовській областях, а також у Краснодарському краї. Серед адрес у чатах з перевезення згадується завод у Воронезькій області, що входить до групи «Благо», та підприємства агропромислових груп росії «Юг Руси» у Ростовській області.

Про які саме обсяги соняшнику, що вивозиться, йдеться — незрозуміло. Мабуть, його вивозять менше, ніж зерна. Не виключено, що частина насіння соняшнику, вилученого в українських фермерів, переробляється на олію на підприємствах, розташованих на тимчасово зайнятих російськими військами територіях.

Читайте також: З Маріуполя загарбники вивозять вцілілий транспорт, дитячі майданчики та медтехніку

Крім того, наголошується, що в росії 2021 року був рекордний урожай соняшнику — понад 15,5 мільйона тонн, при цьому його експорт було заборонено, щоб не допустити зростання цін на російському ринку.

Як повідомляв Укрінформ, Індія, найбільший імпортер харчової олії у світі, отримає перші партії соняшникової олії з України у вересні після п'ятимісячної перерви.

Читайте також: У Маріуполі росіяни разом з колаборантами торгують краденою гуманітаркою

24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста та села України, вбивають мирне населення.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-