Кредитний портфель підприємств з початку війни зріс на ₴29,5 мільярдів - Гетманцев

Кредитний портфель підприємств з початку війни зріс на ₴29,5 мільярдів - Гетманцев

Укрінформ
Кредитний портфель підприємств у гривні з 23 лютого по 1 липня 2022 року збільшився на 5,7% - до 549,4 мільярдів гривень.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Телеграмі.

"Попри війну і кризу банки продовжують підтримувати кредитування економіки. З 23 лютого по 1 липня кредитний портфель підприємств в гривні збільшився на 5,7% або на 29,5 млрд грн (з 519,9 млрд грн до 549,4 млрд грн)", - зазначив він.

Загалом, за словами Гетманцева, кредити в економіку в гривні, надані підприємствам та населенню, за цей час зросли на 2,1% або 15,6 мільярдів гривень. Основними підтримуючими факторами кредитування бізнесу залишається висока гривнева ліквідність банківської системи та державна програма пільгового кредитування «5-7-9» із державними гарантіями банкам, які кредитують МСБ.

Читайте також: Банки видали майже 40 мільярдів кредитів за держгарантіями на портфельній основі

Зокрема, додав парламентар, від початку війни і станом на 18 липня за згаданою програмою надано кредитів на суму 40,8 мільярдів гривень, з яких майже половина пішла на підтримку аграріїв. Однак, через війну якість кредитного портфелю банків погіршується. З 1 березня по 1 червня обсяг непрацюючих кредитів збільшився на 12,4 мільярдів гривень, а їх частка зросла з 26,6% до 27,6% від всього кредитного портфелю. Хоча до цього ця частка постійно знижувалась із середини 2017 року.

Як повідомляв Укрінформ, раніше голова Національного банку України Кирило Шевченко наголосив, що під час війни кредитування бізнесу та населення відбувається з огляду на реалії та пріоритети; зокрема, попит на роздрібні споживчі кредити тільки починає пожвавлюватися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-