Шевченко заявив про пожвавлення попиту на роздрібне кредитування

Шевченко заявив про пожвавлення попиту на роздрібне кредитування

Укрінформ
Під час війни кредитування бізнесу та населення відбувається з огляду на реалії та пріоритети; зокрема, попит на роздрібні споживчі кредити тільки починає пожвавлюватися.

Про це написав голова Національного банку України Кирило Шевченко в Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Невизначеність стосовно майбутнього рівня доходів під час війни очікувано скоротила попит у роздрібному кредитуванні. Гривневі кредити на нерухомість зменшилися за березень–травень на 0,3 млрд грн, автокредити – на 1,4 млрд грн, кредити на поточні потреби – на 9,6 млрд грн. Водночас ми вже бачимо перші ознаки пожвавлення в цьому сегменті», — зазначив Шевченко.

Натомість, за його словами, у бізнес-кредитуванні загальний портфель за березень–травень цього року зріс на 14,8 млрд грн При цьому обсяг гривневих кредитів збюільшився на 32,1 млрд грн, валютних - зменшився на 17,3 млрд грн.

Переважна більшість приросту гривневого портфеля забезпувалася в межах програм державної підтримки. Зокрема, на 1 червня понад 18 тис. аграріїв отримали за всіма програмами кредитування 38,6 млрд грн.

Читайте також: Збільшення облікової ставки НБУ не вплине на програму доступного кредитування — Шмигаль

З цієї суми понад 24 млрд грн було надано під 0% для забезпечення посівної за програмою “Доступні кредити 5-7-9%ˮ та за програмою державних гарантій на портфельній основі в обсязі 80% основного боргу.

«Також зростало кредитування державних підприємств, які працювали на перемогу: надані у такий спосіб гривневі кредити зросли за березень–травень на 7,5 млрд грн, у лютому, коли почалася повномасштабна війна, сума цих кредитів становила 3,8 млрд грн», — написав голова Нацбанку.

Окремо він підкреслив, що підвищення облікової ставки не призведе до суттєвого здорожчання кредитів для клієнтів. До того ж позичальники, як і раніше, матимуть доступ до дешевих кредитів у межах державних програм, ставки за якими є фіксованими.

Розвитку цього напрямку сприятиме розширення державних програм, зокрема збільшення граничних обсягів гарантій для банків, зауважив Шевченко.

Як повідомлялося, у Національному банку констатують підвищення ставок за строковими депозитами. За період із 2 по 10 червня український індекс депозитів фізичних осіб (UIRD) за гривневими депозитами зріс на 0,4-0,6 в.п. залежно від терміну вкладу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-