Україна закликає банкірів США та Європи розірвати зв’язки з компаніями, які торгують нафтою рф

Україна закликає банкірів США та Європи розірвати зв’язки з компаніями, які торгують нафтою рф

Укрінформ
Україна закликає керівників банків США та Європи розірвати зв’язки з компаніями, які торгують російською нафтою, та припинити кредитувати воєнні злочини рф.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

"Радник Президента України з економічних питань Олег Устенко звернувся до банкірів, зокрема до Джеймі Даймона з JPMorgan Chase і Ноеля Квінна з HSBC, із проханням припинити фінансування компаній, які торгують російською нафтою та продають акції підтримуваних державою нафтогазових груп «газпром» і «роснєфть»", - ідеться у повідомленні.

В ОП зазначили, що в листах, які були надіслані цього тижня до фінустанов, включно з Citigroup і Crédit Agricole, банки звинувачено у «затягуванні» війни шляхом надання кредитів компаніям, які постачають російську нафту; повідомляється, що їм буде заблоковано участь у повоєнній відбудові України.

Крім того, Устенко заявив, що Україна має намір подати позов проти банків у Міжнародний кримінальний суд (МКС) після закінчення війни, а українські спецслужби продовжують збирати інформацію про фінансові установи, які підтримують торгівлю російським паливом.

Читайте також: Нафтового ембарго недостатньо, щоб обмежити можливості рф фінансувати війну — експерт

Зокрема, підрозділи управління активами HSBC і Crédit Agricole володіють акціями газпрому та роснєфті, російських державних нафтогазових компаній. Згідно з листами, Citigroup дає кредити російському нафтогазовому гіганту «Лукойл» і компанії Vitol, яка торгує російською нафтою.

JPMorgan продовжує кредитні лінії Vitol, а його інвестиційний траст Russian Securities володіє частками газпрому, сбербанку та роснєфті, які в листі описані як одні з найважливіших економічних активів кремля.

Як повідомлялось, ЄС прийняв наразі шість пакетів санкцій проти росії за агресію проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-