Кубраков пояснив, чому Укрзалізниці довелось підвищити тарифи

Кубраков пояснив, чому Укрзалізниці довелось підвищити тарифи

Укрінформ
З початком повномасштабного вторгнення вантажопотік Укрзалізниці, до якого прив’язана вся дохідна частина компанії, впав на 65-70%. Тому довелося прийняти низку непопулярних заходів.

Про це в інтерв’ю виданню РБК-Україна повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, передає Укрінформ.

«Почалася війна, вантажопотік у певні дні, місяці і тижні впав на 65-70%. Вся дохідна частина Укрзалізниці прив'язана до цього. Укрзалізниця не чекала якихось спеціальних рішень, ми разом усі їх приймали, досить швидко зупинили всі капітальні програми. Вжили низку непопулярних заходів, але у нас іншого виходу не було. Десятки тисяч людей відправлені у простій, а фонд оплати праці скоротився на 30%», — розповів Кубраков.

Читайте також: Укрзалізниця запустила єдиний портал для пасажирів Kyiv City Express

За словами міністра, Укрзалізниці щомісяця бракує кількох мільярдів гривень. Держава в перші місяці війни дотувала підприємство і надалі продовжуватиме це робити.

«Приймаючи рішення про підвищення тарифів, ми розуміли, що у держави вже немає запасів і ресурсів. І при всій повазі до бізнесу, який незадоволений і загрожує зупинити якісь підприємства, ми розуміємо, що у бізнесу був суперуспішний минулий рік. І, напевно, умовні 50 млн доларів, на які до кінця року в них зростуть витрати, не призведуть до катастрофічних наслідків», — зазначив він.

Кубраков наголосив, що зараз важко всім і всім потрібно потерпіти. В тому числі й бізнесу. Попри все, не можна допустити зупинки залізниці.

Читайте також: «Заморожуємо» будь-яке підвищення тарифів, які є у сфері відповідальності уряду - Шмигаль

«Всім зараз дуже важко і всім потрібно потерпіти. Там, де у держави була можливість дотувати, ми це дотували. І я думаю, що бізнес теж, навіть якщо доведеться дотувати, то, напевно, маючи непогані результати у попередні роки, може на це піти. Знову ж таки, не хочеться рахувати чужі гроші, у цьому немає завдання. Ми теж намагаємося підказати бізнесу, як йому потрібно зараз вчинити. Ми вважаємо, що їм усім треба трохи потерпіти. І, напевно, на даному етапі це правильно, це буде їх внесок, в тому числі в розвиток економіки, підтримку держави і армії. У будь-якому випадку ми не повинні допустити, коли залізниця зупиниться, або що ми будемо забирати з фінансування армії. Ми цього не хочемо робити, ми пропонуємо бізнесу трохи взяти участь і допомогти державі», — сказав міністр.

Як повідомлялося, Міністерство інфраструктури підтримало пропозицію АТ «Укрзалізниця» провести індексацію тарифів, підвищивши їх на 70% на всі групи вантажів із 1 липня. Низка українських компаній висловили незадоволення цією ініціативою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-