Україна може наростити частку експорту в структурі ВВП до 50% - Мінекономіки

Україна може наростити частку експорту в структурі ВВП до 50% - Мінекономіки

Укрінформ
Мінекономіки вважає, що Україна може збільшити частку експорту в структурі ВВП з 35% до 50%.

Про це у колонці для УП повідомила перша віце-прем'єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

"До війни ми вийшли на експорт у розмірі 35% ВВП. Можна нарощувати й далі – приблизно до 50%. Але у нашого експорту є одна велика вада – 75% складає сировина. Шкода, але для цілої низки більш розвинених країн ми є сировинним придатком. Ми їм продаємо пшеницю по 350 доларів за тонну, а вони нам – iPhone за такою ж ціною, але за штуку", - сказала Свириденко.

Вона зазначила, що Україна може змінити цей тренд, розвинути промислову переробку та змінити частки рівно навпаки: експортувати 75% готових продуктів та послуг і лише 25% – сировини.

Читайте також: Уряд прагне скоротити обсяг присутності держави в економіці - Свириденко

"Блокування морських портів неминуче штовхає нас до зменшення фізичного обсягу експорту. Проте у нас є шанс не втратити у грошах або навіть прирости – це експортувати перероблену продукцію. Наприклад, якщо кордон може пропустити лише одну тонну будь-якого вантажу, то тонна залізної руди дасть нам 150-200 доларів США виручки, тонна металу з цієї руди – 1,8-2 тисячі доларів США, а тонна машинобудівного обладнання з цього ж металу – 10-12 тисяч доларів США", - відзначила Свириденко.

Вона наголосила, що для масового розвитку переробки є тільки один спосіб – інтенсивні капітальні інвестиції.

Як повідомляв Укрінформ, за чотири місяці від початку повномасштабної війни Україні вдалось експортувати лише 5,2 млн тонн сільськогосподарської продукції, тоді як до 24 лютого країна експортувала 4-5 млн тонн зерна щомісяця через вітчизняні морські порти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-