Україна планує збільшити потенціал експорту електроенергії до максимуму – Галущенко

Україна планує збільшити потенціал експорту електроенергії до максимуму – Галущенко

Відео
Укрінформ
Україна прагне у перспективі довести пропускну спроможність для експорту електроенергії у країни Європи до 6ГВт.

Як передає Укрінформ, про це наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону, передає пресслужба міністерства у Фейсбуці.

"Україна має шалений потенціал в експорті. Технічно зараз ми вже маємо технічні можливості експортувати близько 1700 МВт. А в перспективі хочемо збільшити кількість перетинів між Україною і нашими сусідами до близько 6 ГВт. Сьогодні тільки початок, і ми хочемо збільшити цей потенціал до максимуму”, – зазначив міністр.

Галущенко підкреслив, що частка “зеленої” електроенергії в енергоміксі України складає близько 70%, тоді як середній показник у країнах Європи – 63%.

Особливо важливим у цьому ключі є нещодавнє рішення Європейського парламенту, яке віднесло атомну енергетику до "зеленої" таксономії.

“Сьогодні Україна – друга країна в Європі за потужністю атомної генерації, що дає нам дуже важливі перспективи щодо експорту”, – додав міністр.

Читайте також: Рада продовжила продаж електроенергії за двосторонніми договорами на аукціонах до квітня 2023 року

Галущенко підкреслив, що ще одним оптимістичним фактором у цьому питанні є досягнуті вже під час війни домовленості між українським НАЕК "Енергоатом" та американською компанією Westinghouse щодо будівництва нових атомних енергоблоків.

“Продаючи свою електроенергію за кордон, ми, по-перше, отримуємо кошти всередину країни, а по-друге, допомагаємо Європі позбутися енергетичної залежності від росіян”, – підсумував очільник Міненерго.

Як повідомлялося, 30 червня Україна відновила експорт електроенергії. На першому етапі експортується 100 МВт у напрямку Румунії. Надалі доступні обсяги в напрямку країн ЄС будуть поступово збільшуватися.

Читайте також: Галущенко: Не будемо експортувати електроенергію, якщо Україні її не вистачатиме

Україна і Польща планують відновити міждержавну повітряну лінію електропередачі для введення її в експлуатацію на напругу 400 кВ у найкоротші терміни. За прогнозами Укренерго, відновлення цієї лінії дасть змогу підвищити український експортний потенціал щонайменше на чверть.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-