Зеленський закликав найбільшого незалежного нафтотрейдера припинити постачання з росії

Зеленський закликав найбільшого незалежного нафтотрейдера припинити постачання з росії

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський закликав найбільшого у світі незалежного нафтотрейдера – нідерландську компанію Vitol – припинити постачання російської нафти.

Як передає Укрінформ, відповідного листа від імені глави держави направив компанії радник Президента з питань економіки Олег Устенко, повідомляє Офіс Президента.

Зазначається, що у листі Устенко попросив компанію-нафтотрейдера повідомити, коли вона відвантажить останній барель російської нафти і скільки саме її буде відправлено до цієї дати.

Читайте також: Ціну російської нафти хочуть обмежити на рівні $40-60 за барель — Bloomberg

У ОП нагадали, що Зеленський уперше попросив Vitol припинити ділові відносини з росією в березні цього року.

У квітні нафтотрейдер заявив, що обсяг російської нафти «суттєво знизиться у другому кварталі, оскільки поточні контрактні зобов’язання зменшаться». Також було повідомлено, що компанія планує «вийти з російського ринку» та припинити транспортування російської нафти до кінця року.

"Але в листі Олег Устенко наголосив, що ці обіцянки не були виконані. Дані про перевезення Refinitiv, зібрані Global Witness, показали, що компанія Vitol зафрахтувала у червні через порти росії понад 11 млн барелів нафти. А з початку вторгнення росії до України, 24 лютого, компанія зафрахтувала понад 38 млн барелів нафти з російських портів вартістю приблизно 3,21 млрд дол. (у середньому – понад 9 млн барелів на місяць)", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Французька TotalEnergies вийшла з російського нафтового проєкту

Окрім російської нафти, Vitol експортує казахстанську нафту та нафтопродукти через російські порти.

Як повідомлялося, Євросоюз наприкінці травня запровадив шостий пакет санкцій проти рф, де головним елементом стала відмова від російської нафти, що транспортується морем. Як зазначають у керівних органах ЄС, цей крок дозволить Євросоюзу відмовитись від 90% російської нафти до кінця 2022 року.

Українська сторона хотіла б, щоб Європейський Союз включив у сьомий пакет санкцій проти рф тотальне ембарго на російські енергоносії.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-