росія не в змозі переписати Запорізьку АЕС росатому – Галущенко

росія не в змозі переписати Запорізьку АЕС росатому – Галущенко

Укрінформ
Запорізька АЕС залишається і залишатиметься частиною української енергосистеми, а чиїсь бажання «продавати» її енергію Україні є абсурдними.

У цьому запевнив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв’ю Укрінформу.

«Вона працює на енергосистему України… АЕС сьогодні є частиною української єдиної енергосистеми. Це ключове… Це наша станція, вони не можуть «переписати» її в «росатом»», - констатував політик.

Він повідомив, що два блоки ЗАЕС видають на сьогодні 1,5 ГВт, є можливість видати більше – до 4 ГВт. Але заважає те, що перебиті лінії електропередач. Фахівці працюють над цим, хоча це дуже важко зробити через активні бойові дії.

Галущенко звернув увагу на такий аспект як численні маніпуляції, що точаться навколо ЗАЕС: мовляв, її відключать, переключать на Крим і подібне.

«На сьогодні це не більше ніж маніпуляції, жодних підстав під цим немає. Теоретично вони дійсно можуть спробувати відключити, але це неможливо, тому що навіть якби станція не постачала електроенергію нам, вона має її виробляти, адже АЕС не може не використовувати електроенергію, як мінімум для власних потреб», - сказав міністр.

На запитання, чи може Україна опинитися в ситуації, коли змушена буде платити за енергію, вироблену на ЗАЕС, яка перебуває на тимчасово окупованій території, Галущенко твердо заявив: «Звісно, не платимо. І не будемо». Він назвав «збоченою російською історією» подібні «вимоги».

Читайте також: Загарбники перетворюють Запорізьку АЕС на військову базу – WSJ

Як повідомлялося, віцепрем'єр-міністр рф Марат Хуснуллін після відвідання захопленої ЗАЕС «запропонував» Україні купувати електроенергію з неї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-