Експорт електроенергії у Словаччину: перший аукціон зібрав 11 учасників

Експорт електроенергії у Словаччину: перший аукціон зібрав 11 учасників

Укрінформ
Національна енергетична компанія «Укренерго» провела перший аукціон на доступ до міждержавного перетину зі Словаччиною; аукціон зібрав 11 учасників.

Про це розповів голови правління НЕК Володимир Кудрицький у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Розширюємо географію експорту української електроенергії до ЄС. Сьогодні розпочалися аукціони на доступ до міждержавного перетину зі Словаччиною. Результат прозорості і конкуренції - велика кількість учасників аукціонів (до 11 компаній) За останні три місяці у розпал війни для участі в аукціонах зареєструвалося 42 нових учасники – майже стільки ж, як за весь 2021 рік», - йдеться в повідомленні.

Кудрицький зазначив, що на рахунках державної компанії наразі знаходиться 2,7 млрд грн, які накопичилися за останні роки від продажу доступу до міждержавних перетинів в часи функціонування "острова Бурштинської ТЕС".

Читайте також: Україна планує збільшити експорт електроенергії до 2025 року - Галущенко

На його думку, ці кошти можна використати як додатковий ресурс для розрахунків на балансуючому ринку та за ПСО. Це дасть виробникам електроенергії та іншим учасникам ринку додаткові кошти, щоб профінансувати свою підготовку до осінньо-зимового періоду.

Але для цього, наголосив очільник Укренерго, необхідно ухвалити зміни до Закону України «Про ринок електроенергії», які дозволять спрямувати гроші від перетину на відповідні потреби.

«Зараз це критично важливо - готуватися до опалювального сезону з урахуванням усіх ризиків і викликів, але й використовуючи всі можливості, які дає нам синхронізація з ENTSO-E і прозорі конкурентні правила», - додав Кудрицький.

Читайте також: Експорт електроенергії в ЄС збільшить надходження до бюджету України – фон дер Ляєн

Як повідомлялось, НЕК «Укренерго» у вівторок, 28 червня, провела перший добовий аукціон на розподіл пропускної спроможності міждержавного перетину для експорту електроенергії в напрямку Румунії. За даними компанії, на ньому було зафіксовано рекордно високі ціни.

За словами Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, потенціал експорту української електроенергії в Європу становить до 2,5 ГВт. За таким сценарієм держава зможе отримувати понад 70 млрд грн на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-