Рахункова палата закликає держустанови переглянути видатки під час війни

Рахункова палата закликає держустанови переглянути видатки під час війни

Укрінформ
Голова Рахункової палати Валерій Пацкан закликав інституції, які використовують бюджетне фінансування, переглянути свої видатки під час війни з метою ефективного використання коштів.

Про це він заявив під час вебінару Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна на тему “Як підвищити ефективність державних видатків: роль Рахункової палати", передає Укрінформ із посиланням на Рахункову палату.

“Кожна інституція, яка використовує бюджетні кошти, має переглянути свої видатки й бюджетні програми під час війни. Необхідно, аби кожне міністерство, відомство або будь-яка інша державна установа подала пропозиції уряду щодо можливого перерозподілу й ефективного використання коштів. Можливо, це буде непопулярне політичне рішення, але в умовах війни ми мусимо об’єднатись і направити гроші туди, де в них є першочергова необхідність - в обороноздатність й соціальну сферу”, - заявив Пацкан.

Читайте також: У Раді пропонують обмежити виїзд за кордон тим, хто має доступ до держтаємниці

Він підкреслив, що видатки Рахункової палати вже скорочені на 117 млн грн: видатки розвитку – на 65 млн грн (100%), оплата праці - на 31 млн грн (10%). Пацкан зазначив, що пріоритетами у забезпеченні першочергового фінансування державним бюджетом 2022 року є сектор безпеки та оборони і соціальні видатки. На думку керівника Рахункової палати, інші видатки мають бути переправлені в пріоритетні сфери.

Пацкан також окреслив кілька способів скорочення видатків. Зокрема, можна перенаправити невикористані видатки для програм, які не є критично важливими у воєнний час. Як приклад він назвав деякі програми, де є невикористання коштів по незахищених статтях: розвиток фізичної культури, спорту вищих досягнень та резервного спорту; фінансування статутної діяльності політичних партій; забезпечення, організація та виконання літерних авіаційних рейсів повітряними суднами тощо.

Другий спосіб скорочення видатків, на думку голови Рахункової палати, - перегляд чинних бюджетних програм та перенаправлення капітальних видатків або видатків на закупівлю товарів та послуг на першочергові потреби. При цьому такі рішення мають ухвалюватися після консультацій між Мінфіном та профільними міністерствами, щоб уникнути ризику урізання важливих видатків.

Читайте також: Через війну в Україні прямі збитки аграріїв вже сягнули $4,3 мільярда

Третій спосіб – аналізувати структуру видатків кожної бюджетної програми, її цілі і завдання та проводити оцінку можливих ризиків і аналіз ефективності використання коштів. “Таку аналітику спеціалісти Рахункової палати здійснюють під час проведення аудитів ефективності використання коштів, а результати її публікують на нашому сайті", - прокоментував Пацкан.

Водночас він наголосив, що Рахункова палата у жодному разі не закликає різко скорочувати видатки всіх бюджетних програм й інституцій. "Я лише роблю акцент на тому, що надважливо зрозуміти, де неефективно використовуються кошти і перерозподілити їх у ті сфери, де вони гостро необхідні", - додав Пацкан.

Читайте також: Опалювальний сезон: уряд затвердив усі необхідні документи для підготовки

Як повідомлялося, у травні Верховна Рада підтримала зміни до державного бюджету на 2022 рік, збільшивши видаткову частину на 287,1 млрд грн за рахунок додаткових зовнішніх запозичень. Зокрема, збільшені видатки на: національну безпеку та оборону - 247 769,9 млн грн, поповнення резервного фонду - 1 500 млн грн, надання допомоги за програмою «єПідтримка» - 5 824,5 млн грн, фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій та дефіциту коштів Пенсійного фонду – 20 063,1 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-