В Енергоатомі пояснили, чому не можуть надати МАГАТЕ дані про ситуацію на ЗАЕС

В Енергоатомі пояснили, чому не можуть надати МАГАТЕ дані про ситуацію на ЗАЕС

Укрінформ
В Енергодарі знову відключений оператор зв’язку Vodafone, тому МАГАТЕ поки не отримує даних про поточну ситуацію на Запорізькій АЕС.

Про це в ефірі національного телемарафону повідомив президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, передає Укрінформ.

«В Енергодарі знову відключений Vodafone, у якого є контракт з МАГАТЕ на передачу оперативних даних із Запорізької атомної станції. Як завжди, ці дані накопичуються на серверах станції, але передати їх сьогодні неможливо через вимкнений зв’язок”, — сказав Котін.

Читайте також: росіяни активно готують візит гендиректора МАГАТЕ на Запорізьку АЕС - Енергоатом

Водночас він підкреслив, що особливо не розраховує на розуміння МАГАТЕ або на швидку реакцію з боку Агентства на провокації, які наразі готуються окупантами на ЗАЕС.

«З досвіду спілкування з МАГАТЕ ми бачимо, що секретаріат Агентства перебуває під дуже сильним впливом росії, там працюють багато російських чиновників", - пояснив очільник Енергоатома.

Читайте також: Загроза ядерній безпеці: росіяни готують серйозну провокацію на Запорізькій АЕС

Він наголосив, що, згідно з процедурою, встановленою нашим законодавством, про ситуацію на АЕС так чи інакше буде поінформовано МАГАТЕ.

Як повідомлялося, на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС росіяни готують серйозну провокацію. Загарбники, які перебувають на ЗАЕС, збираються звинуватити українських атомників у зберіганні зброї на території станції. Задля цього затримали кількох працівників і тортурами вимагають у них зізнання, точніше – оговорення себе, що нібито ще в березні у бетонні чаші охолоджувальних басейнів на ЗАЕС вони скинули якусь зброю.

Читайте також: Мер Енергодара попередив, що спецслужби рф готують провокації у місті

За інформацією НАЕК, під цим приводом окупанти наполягають на осушуванні охолоджувальних басейнів – для перевірки його чаш – та зупинці насосів, які подають воду на системи безпеки енергоблоків.

Якщо системи безпеки найбільшої в Європі атомної станції залишаться без охолодження, це стане серйозним порушенням та може загрожувати ядерній безпеці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-