Більшість компаній, які незаконно вивозять українське зерно, належать росіянам

Більшість компаній, які незаконно вивозять українське зерно, належать росіянам

Укрінформ
Більшість компаній, які вивозять українське зерно з окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, належать громадянам росії.

Про це повідомив народний депутат, член української делегації на переговорах з росією Рустем Умєров у інтерв'ю QIRIM.News, передає Укрінформ.

«Як я знаю, деякі приватні компанії, не державні, приватні компанії російські та деякі компанії, які можуть належати громадянам Туреччини, але ми зараз з'ясовуємо, так, перетинали наші кордони та вивозили зерно. Я не знаю в якій кількості, мабуть, до 30 тисяч тонн… Ми точно знаємо - ці компанії не належать державі Туреччина. Це приватні компанії, які можуть належати громадянам Туреччини, а більшість з них належить російським громадянам», - розповів Умєров.

Він звернувся до правоохоронних органів з проханням відкрити відповідні провадження щодо незаконного вивезення українського зерна. Вони будуть передані турецькій стороні - до міністерства закордонних справ, міністерства транспорту і міністерства юстиції Туреччини.

"І потім ми будемо окремо спілкуватися з турецькою стороною щодо входу тих кораблів, які будуть йти у турецькі порти", - додав депутат.

Він також наголосив, що ООН і міжнародна спільнота мають зупинити нелегальне вивезення з тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей зерна країною-піратом, якою є росія.

Росія поводить себе не тільки як країна-терорист, але і як країна-пірат. Тому те, що вони роблять у басейні Чорного моря - це піратство. Вони зупиняють кораблі, судна із зерном, не дають прохід у нашу акваторію. Це потрібно ООН і міжнародній спільноті зупинити, заявив Умєров.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині загарбники оголосили, що скуповуватимуть у херсонських фермерів зерно по 85-95 доларів за тонну, що в кілька разів менше за ринкову ціну. З тимчасово захопленої Херсонщини колони фур щодня вивозять до Криму сільгосппродукцію, скуплену в місцевих аграріїв за безцінь, відбувається цинічне обкрадання фермерів.

Читайте також: Розблокування експорту зерна: Кулеба закликав африканські країни тиснути на рф

Експерти прогнозували, що загарбники чи колаборанти, аби й далі мати свою маржу, або зменшать додатково ціну закупівлі пшениці у херсонців, в іншому разі погрожуючи зерно відібрати, або перенаправлятимуть українське зерно на російський ринок.

На захоплених територіях півдня України рф запровадила політику викрадення аграрної продукції; для цього навіть розширили незаконні контрольно-пропускні пункти на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом.

У тимчасово окупованому Криму так звана "влада" планує збудувати у Джанкої перевалочну базу для награбованої сільгосппродукції з Херсонської та Запорізької областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-