Зупинити транзит російського газу можливо лише спільним рішенням з ЄС – Герус

Зупинити транзит російського газу можливо лише спільним рішенням з ЄС – Герус

Укрінформ
Рішення про обмеження або припинення транзиту російського газу до країн ЄС Україна розглядатиме лише спільно з Європейським Союзом.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, передає Укрінформ із посиланням на сайт парламенту.

«Якщо європейські країни відмовляться від російського газу, ми одразу зупинимо його транзит. Якщо Європа вирішить, що зараз цього зробити не можна, то транзит територією України продовжуватиметься. Транзит російського газу до Європи в тому числі є питанням європейських країн, а з ними ми хочемо співпрацювати цивілізовано і прогнозовано», - зазначив він.

Читайте також: Єврокомісія розглядає можливість компромісу щодо транзиту в Калінінград – Reuters

Голова Комітету також повідомив, що Україна очікує від Європи рішення щодо обмеження закупівлі і використання російського газу.

Загалом через Україну росія має постачати до Європи 40 млрд кубометрів газу, однак обсяги транзиту російського блакитного палива за останні два роки скоротилися в чотири рази.

У червні 2020 року транзит становив у середньому 156,7 млн кубометрів на добу, у 2021 - 124,2 млн кубометрів, а у 2022 - лише 41,6 млн кубометрів.

Читайте також: Зеленський і Санду домовилися посилювати транзитний потенціал

Як повідомлялось, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав західних партнерів запровадити санкції проти російського Газпромбанку.

Фото: Верховна Рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-