Україні треба вивезти 18 мільйонів тонн зерна старого врожаю – Мінагрополітики

Україні треба вивезти 18 мільйонів тонн зерна старого врожаю – Мінагрополітики

Укрінформ
Україна за підтримки Євросоюзу має на постійній основі розвивати шляхи експорту своєї продукції, альтернативні морському.

Таку думку висловив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час зустрічі з Федеральним міністром продовольства та сільського господарства ФРН Джемом Оздеміром, передає Укрінформ із посиланням на Мінагрополітики.

«росіяни імітують ситуацію, показуючи, як вони вболівають за продовольчу безпеку, виступають за недопущення голоду. Але їх дії повністю протилежні словам. Прикладом цього є знищення портів. А це означає тільки одне: Україна за підтримки ЄС має і надалі розвивати альтернативні маршрути експорту своєї продукції – на постійній основі, запобігаючи падінню експортних показників», – сказав Сольський.

Фото: minagro.gov.ua

Він повідомив, що Україні треба вивезти 18 млн тонн старого врожаю. Новий урожай очікується на рівні 60 млн тонн; з урахуванням внутрішнього споживання (20 млн тонн) виникне потреба експортувати сумарно 58 млн тонн урожаю.

«У вересні–жовтні будемо бачити суттєве падіння в Україні обсягу посівів озимих. Але зараз ми маємо час для того, щоб підготуватися та зробити наступний сезон більш робочим», – підкреслив Сольський.

Читайте також: Вивезення зерна з портів України: Чавушоглу розповів деталі плану створення коридорів

Він також зауважив, що вже за місяць через європейські порти та залізницю йтиме європейське зерно, що створить додаткове навантаження на логістику. Тому Сольський ініціював зустріч із міністрами сільського господарства та міністрами інфраструктури ЄС, основними операторами, щоб за результатами обговорень визначити операторів, які розширять базу європейських зерновозів.

Як повідомлялося, Україна організувала два шляхи експорту зерна, через Румунію та Польщу, і веде переговори щодо третього з країнами Балтії. У травні 2022 року вдалося відвантажити на експорт усіма видами транспорту понад 1,743 млн тонн зернових, олійних та продуктів переробки, що становить 180% від квітневого обсягу.

Читайте також: Генсек ООН прогнозує глобальний голод у 2022-23 роках

24 лютого поточного року росія розпочала неспровоковане військове вторгнення в Україну та продовжила війну, що розпочала проти України ще у 2014 році. В результаті бойових дій в українських портах виявилися заблокованими більше 20 мільйонів тонн українського зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-