Україна та Хорватія співпрацюватимуть у диверсифікації постачання пального

Україна та Хорватія співпрацюватимуть у диверсифікації постачання пального

Фото
Укрінформ
Україна та Хорватія домовилися про співпрацю у диверсифікації постачання пального до нашої держави. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство енергетики України.

"У ході робочого візиту заступника міністра енергетики України Миколи Колісника до Хорватії було досягнуто домовленостей щодо співпраці з хорватською стороною у питаннях диверсифікації постачань пального в Україну", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, заступник міністра провів зустрічі з державним секретарем Міністерства економіки та сталого розвитку Хорватії Іво Мілатичем, головою правління компанії Jadranski naftovod (JANAF) Стєпаном Аданичем та головою правління компанії INA Сандором Фасімоном. Під час цих заходів сторони обговорили питання зміцнення енергетичної безпеки, співпрацю у забезпеченні належного функціонування українського енергетичного сектору в умовах війни, а також можливості транзиту газу з хорватського СПГ-терміналу.

У Міненерго зазначили, що Jadranski naftovod (JANAF) – це хорватська компанія, яка управляє нафтопроводом і системою сховищ для транспортування і зберігання сирої нафти і нафтопродуктів. JANAF забезпечує постачання сировини нафтопереробним заводам шести країн Південно-Східної і Центральної Європи. Нафтопровід компанії визнаний стратегічним нафтопроводом ЄС в рамках проєкту PCI під назвою JANAF-Adria Pipelines.

Читайте також: Україна уже пройшла пік паливної кризи, ринок починає оживати – Куюн

INA – провідна хорватська нафтова компанія, що займає міцну регіональну позицію в галузі розвідки та видобутку нафти і газу, нафтопереробки та збуту нафтопродуктів.

Як повідомлялося, одним із наслідків російської агресії стала паливна криза в Україні. До війни значну частину потреб у бензинах і дизпаливі країна задовольняла за рахунок постачань із росії та білорусі. У 2021 році 62% дизпалива й 50% бензину надходило з рф та білорусі. Ще по 10% імпортували з Литви і морем. Тепер ці маршрути втрачено.

Крім того, внаслідок російських атак знищено чи пошкоджено понад 20 нафтобаз та найбільший в Україні Кременчуцький НПЗ.

Для врегулювання паливної кризи уряд України скасував державне регулювання цін на пальне та здійснив низку заходів для нарощування поставок через західні кордони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-