Нафтогаз у липні позиватиметься проти Газпрому щодо питання транзиту

Нафтогаз у липні позиватиметься проти Газпрому щодо питання транзиту

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" зможе позиватися у Міжнародному арбітражі до російського монополіста Газпрому з питань транзиту у липні.

Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наступного місяця ми будемо мати право звертатися в Міжнародний арбітраж. І ми, звичайно, будемо використовувати всі права, які в нас є за цим контрактом", - сказав Вітренко.

Він зауважив, що за умовами транзитного контракту, на врегулювання спірних питань відводиться 45 днів.

Читайте також: Вітренко розповів, як впав добовий видобуток газу Україні з початку війни

"Дійсно, Газпром зараз недоплачує за транзит, за ці обсяги, які він забронював", - додав очільник Нафтогазу.

Як повідомлялося, у травні НАК "Нафтогаз України" розпочав передарбітражну процедуру через невиконання Газпромом умови "качай або плати" за контрактом на транзит газу, тобто за неповну оплату заброньованих потужностей.

За січень-квітень 2022 року у порівнянні з аналогічним періодом 2021-го транзит газу українською газотранспортною системою знизився із 14 млрд кубометрів до приблизно 9 млрд кубометрів. Крім того, Газпром не сплатив Нафтогазу кошти за транзит у червні в повному обсязі.

Читайте також: Нафтогаз забезпечує газом майже всіх побутових споживачів

Контракт на транзит між Нафтогазом, ОГТСУ та Газпромом було підписано 30 грудня 2019 року. Документ передбачає транзит у 2020 році щонайменше 65 млрд кубометрів, у 2021-2024 роках – по 40 млрд кубометрів "блакитного палива". Оплата цих обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-