Погашення зовнішнього боргу є відносно рівномірним – Мінфін

Погашення зовнішнього боргу є відносно рівномірним – Мінфін

Укрінформ
На сьогодні головним пріоритетом Міністерства фінансів залишається забезпечення повного реінвестування внутрішнього боргу, як у гривнях, так і в валюті.

Про це розповів урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Мінфіну.

«До війни нашою метою було продовження середнього строку до погашення нашого боргу, але зараз у нас немає такої можливості. Нашим пріоритетом зараз є забезпечення повного реінвестування внутрішнього боргу, як у гривнях, так і в валюті», - зазначив він.

Буца уточнив, що на сьогодні Україна має три основні джерела фінансування дефіциту держбюджету – це продаж внутрішніх державних облігацій, продаж військових облігацій НБУ та пільгове іноземне фінансування.

«Погашення зовнішнього боргу є відносно рівномірним. У нас криза, яка повністю спричинена війною. Для нас важливо зберегти доступ до міжнародних ринків капіталу після війни, оскільки ми очікуємо, що приватні інвестори візьмуть участь у відбудові української економіки», - додав він.

Читайте також: Мінфін продав військових облігацій майже на 5,5 мільярда

Як повідомлялось, раніше ексголова Нацбанку Валерія Гонтарева висловила думку, що зовнішній борг України варто реструктуризувати шляхом репрофайлінгу — перенесенням платежів на п’ять-десять років.

Водночас міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що списання та реструктуризація державного боргу наразі не потрібні. Проблем з його обслуговуванням немає.

МВФ прогнозує збільшення держборгу України цьогоріч до 86,2% ВВП як один із наслідків війни з росією. Прогнозується, що за підсумками нинішнього й наступних років цей показник становитиме: в 2022 році – 86,2% ВВП, у 2023 – 78,0%, у 2024 – 78,7%, у 2025 – 82,9%, у 2026 - 88,7%, у 2027 – 92,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-