Гонтарева вважає, що зовнішній борг України варто реструктуризувати

Гонтарева вважає, що зовнішній борг України варто реструктуризувати

Укрінформ
Ексголова Нацбанку Валерія Гонтарева вважає, що варто реструктуризувати зовнішній борг України шляхом репрофайлінгу — перенесенням платежів на п’ять-десять років.

Таку думку вона висловила в інтервʼю НВ, передає Укрінформ.

"У 2014−2015 роках ми вже пережили велику реструктуризацію. Зараз же нам теж важливо вийти до інвесторів, які нас, до речі, чудово розуміють і підтримують, і попросити про репрофайлінг — тобто просто перенести наші платежі на п’ять-десять років, за нормальним графіком, просто щоб зняти з нас бюджетне навантаження. Ніхто не називатиме це дефолтом. Тим більше, чи нам боятися дефолту, коли в нас дещо страшніше йде — війна", - сказала Гонтарева.

Читайте також: Moody's знизило рейтинг України і прогнозує поступове відновлення економіки з 2023 року

За її словами, Україну цього року чекають значні виплати — 5 млрд дол., з яких 2 млрд уже потрібно виплатити у вересні.

"На мій погляд, етично неправильно брати гроші в одних інвесторів і виплачувати іншим, тим більше що інші готові допомогти нам реструктуризувати наші борги і розуміють, у якій ми ситуації", - зауважила Гонтарева.

Як повідомлялося, міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що списання та реструктуризація державного боргу наразі не потрібні. Проблем з його обслуговуванням немає.

Читайте також: Збитки від путіна, або Де брати гроші для відсічі та повоєнної відбудови

МВФ прогнозує збільшення держборгу України цьогоріч до 86,2% ВВП як один із наслідків війни з росією. Прогнозується, що за підсумками нинішнього й наступних років цей показник становитиме: в 2022 році – 86,2% ВВП, у 2023 – 78,0%, у 2024 – 78,7%, у 2025 – 82,9%, у 2026 - 88,7%, у 2027 – 92,3%.

Фото: Julia Berezovska/ Press office NBU

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-