Україна і ЄС погодили текст угоди про лібералізацію автоперевезень

Україна і ЄС погодили текст угоди про лібералізацію автоперевезень

Укрінформ
Єврокомісія погодила фінальний текст спеціальної угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом Україна – ЄС, підписати документ планується наприкінці червня.

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України в Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Україна та ЄС погодили текст угоди про лібералізацію автоперевезень. Текст угоди передбачає виконання двосторонніх та транзитних перевезень українськими перевізниками без дозволів. Підписання документу заплановане наприкінці червня», — йдеться в повідомленні.

За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, документ сприятиме суттєвому покращенню та прискоренню логістики між Україною та ЄС, що в умовах блокади морських портів критично важливо. Адже українська економіка повністю залежить від стабільної логістики на західних кордонах.

Зазначається, що переговори щодо можливості укладання спеціальної угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом розпочалися ще восени минулого року. Адже через обмежену кількість дозволів на міжнародні перевезення великих втрат зазнавали не тільки українські перевізники, а й економіка країни загалом. В умовах повномасштабної війни та блокування українських портів обсяг експорту автомобільним транспортом і, як наслідок, потреба у дозволах на міжнародні перевезення по деяким напрямам зросли у кілька разів.

Читайте також: AliExpress відзавтра поновлює доставку через Укрпошту

У перший місяць повномасштабного вторгнення команді Міністерства інфраструктури вдалось досягти домовленостей про тимчасове скасування дозволів на вантажні автоперевезення з 12 країнами ЄС (Австрія, Угорщина, Італія, Латвія, Естонія, Болгарія, Німеччина, Данія, Литва, Румунія, Греція та Словаччина).

В Мінінфраструктури підкреслюють, що підписання спеціальної угоди скасовує необхідність отримання відповідних дозволів на постійній основі та дозволить уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.

Як повідомлялося, Україна і Польща у межах проєкту «Відкритий кордон» домовилися впродовж збільшити пропускну спроможність на пункті пропуску «Краковець-Корчова» щонайменше на 50%, зокрема шляхом збільшення кількості смуг для вантажівок та створення додаткових павільйонів для митного та паспортного контролю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-