В Україні цьогоріч очікують зібрати до 50 мільйонів тонн зернових

В Україні цьогоріч очікують зібрати до 50 мільйонів тонн зернових

Укрінформ
За попередніми прогнозами, потенційне виробництво зернових на наявних посівних площах в Україні становитиме 48-50 млн тонн зернових.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«В Україні цього року завершення посівної фактично збіглося з початком збирання врожаю - 9 червня південь Одеської області розпочав збирання озимого ячменю. Маємо вже перші показники. За попередніми прогнозами, на наявних площах потенційне виробництво зернових може скласти 48-50 млн тонн. Це, звісно, менше, ніж у попередні роки, коли ми звикли до показників у 60-65 млн тонн, але якщо взяти попереднє десятиліття, то у нас були і гірші роки. Тому наразі нічого критичного не очікується», - сказав Висоцький.

Він додав, що за припущеннями, врожай кукурудзи становитиме до 24 млн тонн, пшениці до 16-20 млн тонн, ячменю - близько 5 млн тонн.

Виробництво технічних культур, зокрема олійного ріпаку, очікується на рівні близько 2,5 млн тонн, сої - 2,5-2,8 млн тонн, соняшник може дати близько 10 млн тонн.

«Ці дані приведені з огляду на середньостатистичні цифри попередніх років. Далі будемо коригувати цифри по ходу збору врожаю», - наголосив Висоцький.

За його словами, нині головна проблема аграріїв - укладнена експортна логістика, хоча постачання зростає.

«Якщо у березні було вивезено на експорт 350 тис. тонн, в травні - до 1,7 млн, то потенцйно у червні можемо вийти на показник у 2 млн тонн експорту. Але зіставляючи обсяги експорту з валовим виробництвом, розуміємо, що наявних логістичних можливостей недостатньо. Зауважте, у нас ще залишається до 20 млн тонн перехідних залишків з минулого врожаю. І до початку маркетингового сезону 1 липня аграрії потенційно можуть забезпечити додатково як мінімум 30 млн тонн» , - заявив Висоцький.

Читайте також: рф завдає навмисних ударів по зерносховищах в Україні та провокує голод у світі – Боррель

Щоб упоратися з такими обсягами експорту, за словами заступника міністра, Украна має експортувати до 4 млн тонн зерна щомісяця.

Як повідомлялося, через війну посівний клин в Україні цього року зменшився на 25%. Нині розпочалося збирання ранніх зернових нового врожаю після найскладнішої в історії країни посівної.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-