Україні слід поступово повертатися до конкурентних закупівель – директор «Прозорро»

Україні слід поступово повертатися до конкурентних закупівель – директор «Прозорро»

Укрінформ
Український бізнес вже готовий брати активну участь у конкурентних закупівлях на Prozorro; поступово до цього потрібно повертатися.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі - Україна - Укрінформ повідомив Василь Задворний, директор ДП «Прозорро».

«Десь із середини квітня ми бачимо доволі активний інтерес бізнес-спільноти до повернення конкурентних закупівель на Prozorro. Наразі державні закупівлі для бізнесу — один із ринків, який може їх підтримати», — зазначив Задворний.

За його словами, вже можна повернути такі тендерні процедури, які дозволять провести закупівлю протягом 8-10 днів.

«Тим замовникам, які не знаходяться в зоні активних бойових дій, які не закуповують секретних товарів або товарів для відновлення критичної інфраструктури, у кого є можливість проводити закупівлі протягом 8-10 днів, ми рекомендуємо повернутися в конкурентне поле», — підкреслив очільник ДП «Прозорро».

Читайте також: Родинам ветеранів надаватимуть гранти для ведення власного бізнесу

Він підтвердив, що вже готовий проєкт відповідної постанови, який наразі проходить погодження в органах центральної виконавчої влади.

Очікується, що з поверненням закупівель на конкурентні рейки зросте ефективність витрачання коштів.

«Відповідно до постанови Кабінету Міністрів №169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану», замовники не зобов’язані навіть звітувати про те, як вони витратили кошти. Ми проаналізували звіти, які надходили до нас наприкінці березня — на початку квітня, про закупівельні ціни на товари критичного споживання. На жаль, траплялися випадки, коли закупівельна ціна відрізнялася від так званої ринкової на 50-60%, а іноді і на 70%. Тому повернення до конкурентних закупівель — це питання в першу чергу ефективного використання коштів», — зазначив Задворний.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України 28 лютого 2022 року ухвалив постанову №169, яка передбачає, що в умовах воєнного стану оборонні та публічні закупівлі здійснюються без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель, визначених Законами України «Про публічні закупівлі» та «Про оборонні закупівлі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-