Укренерго планує виконати всі умови для експорту електроенергії в Європу до 15 червня

Укренерго планує виконати всі умови для експорту електроенергії в Європу до 15 червня

Укрінформ
НЕК "Укренерго" розраховує, що 15 червня буде зафіксоване повне виконання всіх технічних критеріїв для розширення експорту електроенергії до Європи.

Про це на брифінгу заявив голова правління компанії Володимир Кудрицький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Скоріше за все, 15 червня буде визначено остаточно, скільки пілотних мегаватт ми зможемо експортувати. І також 15 червня, ми сподіваємося, буде зафіксоване повне виконання всіх технічних критеріїв для початку експорту, які вчора були сформульовані для нас», - сказав Кудрицький.

За його словами, більша частина критеріїв насправді уже виконана, виконання решти критеріїв треба зафіксувати формально. Після фіксації виконання критеріїв Україна зможе розпочати експорт електроенергії не лише у Молдову та у Польщу по виділеній лінії, а й в решту країн Європи.

Кудрицький зазначив, що від початку повномасштабної агресії в Україні значно впав попит на електроенергію. Крім того, Україна є єдиною великою країною у Центральній та Східній Європі, яка може бути нетто-експортером електроенергії, тоді як наші сусіди відчувають дефіцит електроенергії.

Читайте також: ENTSO-E погодило поетапне розширення експорту електроенергії з України

Голова правління Укренерго наголосив, що експорт електроенергії з України є взаємновигідним і для нашої держави, і для Європи. Зокрема, завдяки експорту Україна зможе отримати валютну виручку та фінансовий ресурс, який зможе підтримати країну. Для європейців постачання електроенергії з України є питанням енергобезпеки.

Як повідомлялося, 7 червня 2022 року оператори систем передачі Континентальної Європи мережі ENTSO-E дали позитивну відповідь на запит Укренерго про відновлення експорту електроенергії з України.

Із 16 березня 2022 року українська енергосистема працює синхронно з європейською континентальною мережею ENTSO-E і тепер є частиною європейського енергетичного простору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-