Ставки за ОВДП мають перевищувати очікуваний рівень інфляції – Нацбанк

Ставки за ОВДП мають перевищувати очікуваний рівень інфляції – Нацбанк

Укрінформ
Національний банк вважає, що ставки за ОВДП мають обов'язково перевищувати очікуваний рівень інфляції, аби убезпечити заощадження громадян.

Про це на брифінгу сказав заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На нашу думку, ставки за гривневими ОВДП мають бути достатніми для того, щоб генерувати інтерес ринкових гравців, населення, бізнесу і банків. І для нас одним із таких бенчмарків є рівень інфляції. На нашу думку, в сьогоднішніх умовах ставки за ОВДП точно мають перевищувати очікуваний рівень інфляції для того, щоб давати змогу населенню не втрачати в реальному вимірі від того, що воно утримує свої заощадження саме в гривні, а не в іноземній валюті», - сказав Ніколайчук.

У Нацбанку вважають, що збільшення привабливості гривневих заощаджень сприятиме зменшенню попиту на готівковому сегменті валютного ринку. Це дасть змогу надалі уникнути накопичення дисбалансів, знизити тиск на міжнародні резерви України та поступово розв'язати проблему множинності валютних курсів.

Як відомо, наразі поточна дохідність за гривневими ОВДП становить 9,5% - 11,5% річних, за валютними ОВДП - 3,7% річних у доларах та 2,5% річних в євро. У Нацбанку наголошували, що збереження Міністерством фінансів низької дохідності гривневих державних облігацій, яка не покриває інфляції, стимулює споживання (тобто посилює інфляційний тиск) і перетікання заощаджень у валюту (посилює девальваційний тиск).

Читайте також: Підвищення облікової ставки допоможе стримати інфляцію – Шевченко

Як повідомляв Укрінформ, Правління Національного банку 2 червня ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 25% річних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-