Підвищення облікової ставки допоможе стримати інфляцію – Шевченко

Підвищення облікової ставки допоможе стримати інфляцію – Шевченко

Укрінформ
Національний банк очікує, що підвищення облікової ставки до 25% дозволить підвищити інтерес до гривневих активів, знизить тиск на міжнародні резерви та допоможе стримати інфляцію.

Про це на брифінгу заявив голова НБУ Кирило Шевченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За нашими оцінками, незначне підвищення не мало би бажаного впливу на фінансово-економічну систему. По-перше, через обмежену дієвість механізму монетарної трансмісії під час війни. По-друге, це б сформувало вичікувальну позицію вкладників щодо подальшого підвищення облікової ставки, що стримувало би інтерес до гривневих активів», - сказав Шевченко.

Крім того, для пожвавлення інтересу до гривневих активів їх дохідності мають перевищувати очікувані показники інфляції.

«Відповідно, рішуче підвищення облікової ставки пожвавить інтерес до гривневих активів, знизить тиск на міжнародні резерви та матиме стримуючий вплив на інфляцію», - наголосив Шевченко.

У НБУ очікують, що уряд та банки у відповідь на зміну облікової ставки підвищать ставки за облігаціями внутрішньої державної позики та депозитами.

За словами Шевченка, це збільшить привабливість гривневих активів, у тому числі ОВДП, що убезпечить заощадження та доходи громадян від інфляції.

Водночас, збільшення привабливості гривневих заощаджень сприятиме зменшенню попиту на валютному ринку. Це дозволить уникнути подальшого накопичення дисбалансів, знизити тиск на міжнародні резерви України та поступово вирішити проблему множинності валютних курсів.

Крім того, встановлення ринкових ставок за ОВДП також сприятиме збільшенню попиту на них. Голова НБУ зауважив, що це зменшить потребу емісійного фінансування держбюджету Національним банком.

Загалом, Нацбанк очікує, що підвищення облікової ставки до 25% буде достатнім для послаблення тиску на валютному ринку та стабілізації інфляційних очікувань.

Читайте також: Нацбанк виключив з реєстрів п'ять фінустанов, ще дві добровільно відмовилися від ліцензій

Як повідомлялося, Національний банк 2 червня ухвалив рішення про підвищення розміру облікової ставки з 10% до 25%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-