Нацбанк прогнозує прискорення інфляції у найближчі місяці

Нацбанк прогнозує прискорення інфляції у найближчі місяці

Укрінформ
Попри поступове відновлення української економіки, тенденція до прискорення інфляції зберігатиметься у найближчі місяці.

Про це на брифінгу сказав голова Національного банку Кирило Шевченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Найближчими місяцями тренд до прискорення інфляції зберігатиметься, незважаючи на поступове відновлення виробництва", - сказав Шевченко.

Він зауважив, що у квітні інфляція прискорилася до 16,4% у річному вимірі. За попередніми оцінками Нацбанку, у травні інфляція продовжила прискорюватися через порушені бізнес-процеси та логістику.

"Певне відновлення економічної активності, поступове налагодження логістики, нарощування пропозиції як внутрішніми виробниками, так і імпортерами гальмували прискорення інфляції. Порівняно низький попит і надлишок сільськогосподарської сировини також стримували зростання цін", - зауважив Шевченко.

Читайте також: Як поводиться гривня у «майже вільному плаванні»

При цьому, додав він, порушені війною виробництва та логістика підживлюють інфляційні процеси. Високі світові ціни на енергоносії також залишаються вагомим проінфляційним чинником і тиснуть на споживчу інфляцію як прямо, так і опосередковано – через зростання виробничих витрат підприємств.

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк 2 червня ухвалив рішення про підвищення розміру облікової ставки з 10% до 25%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-