Газпром припинив постачання газу до Нідерландів через відмову платити в рублях

Газпром припинив постачання газу до Нідерландів через відмову платити в рублях

Укрінформ
Російський монополіст Газпром підтвердив припинення постачання газу до Нідерландів через відмову платити за новими правилами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на пресслужбу компанії.

«Газпром повністю зупинив постачання газу компанії GasTerra B.V. (Нідерланди) у зв'язку з несплатою в рублях. Станом на кінець робочого дня 30 травня «Газпром експорт» не отримав платіж за постачання газу в квітні від компанії GasTerra B.V.», - пише російська компанія.

Припинення постачання означає, що вд цього часу до 1 жовтня 2022 року, моменту завершення контракту, покупець не отримає приблизно 2 млрд куб. м газу.

Для компенсації поставок, які випадають, нідерландська газотранспортна компанія Gasunie екстрено будує в порту Емсгавен у провінції Гронінген термінал СПГ. Для його створення вже орендовано дві плавучі регазифікаційні установки. Вони дадуть змогу приймати до 8 млрд куб. м газу за рік. Очікується, що обидва судна будуть введені в експлуатацію восени.

Перший термінал ЗПГ у Нідерландах Gate LNG розпочав роботу в порту Роттердама у 2011 році. У 2021 році через нього перевантажено 8 млрд куб. м газу.

Читайте також: Канцлер Австрії попередив путіна, що в Газпрому можуть забрати важливе сховище

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок нідерландська компанія, яка займається торгівлею та постачанням природного газу, GasTerra відмовилася виконувати односторонні вимоги російського Газпрому щодо оплати в рублях. GasTerra неодноразово закликала Газпром дотримуватися умов договору стосовно структури платежів та зобов'язань щодо поставок, але безрезультатно.

Раніше Болгарія відмовилася платити в рублях, і газпром припинив постачати газ для компанії Bulgargaz з 27 квітня. Уряд Фінляндії відмовився платити за російський газ у рублях 28 квітня, і вже 21 травня газпром припинив постачання газу для фінської компанії Gasum.

1 квітня президент росії володимир путін указом зобов'язав вести розрахунки за газ тільки в рублях з країнами, які уряд росії визнав «недружніми» за їхню позицію щодо повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-