Нафтогаз розпочав передарбітражну процедуру проти Газпрому

Нафтогаз розпочав передарбітражну процедуру проти Газпрому

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" розпочав передарбітражну процедуру через невиконання Газпромом умови "качай або плати" за контрактом на транзит газу, тобто за неповну оплату заброньованих потужностей.

Як передає Укрінформ, про це голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко розповів в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

"Ми вже почали передарбітражну процедуру. Готуємо з юристами відповідні звернення до Газпрому. Є певний час, упродовж якого ми маємо спробувати вирішити питання до арбітражу, якщо не вирішимо – новий арбітраж. Причина – вони сплачують менше, ніж мають платити за контрактом. У них немає для цього жодного обґрунтування – контракт у нас "качай або плати", - сказав Вітренко.

Голова Нафтогазу нагадав, що невиконання Газпромом своїх договірних зобов'язань за контрактом означає порушення угоди про врегулювання, відповідно до якої НАК відмовився від претензій у розпочатому у 2018 році арбітражі на суму 12,2 млрд дол.

Як повідомляв Укрінформ, договір між Нафтогазом та Газпромом на транзит було підписано 30 грудня 2019 року. Контракт передбачає транзит у 2020 році щонайменше 65 млрд кубометрів, у 2021-2024 роках – по 40 млрд кубометрів. Оплата цих обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України.

Читайте також: Галущенко і єврокомісар обговорили форс-мажор із транзитом газу через війну

Із 11 травня 2022 року припинено транзит газу через ГВС "Сохранівка" на Луганщині. До цього ОГТСУ повідомив про втручання окупаційних сил у технологічні процеси, зміни режимів роботи об’єктів ГТС, включно з несанкціонованими відборами газу з транзитного потоку.

При цьому Газпром не використовує вже оплачені потужності для транзиту по газовимірювальній станції "Суджа", штучно обмежуючи постачання газу до Європи.

Читайте також: Новий виток «газової війни» - прогнозований, результат — «в руках» ЄС

Через газовимірювальну станцію "Суджа", на яку був перенесений увесь транзит, можна перекачувати 244 млн кубометрів газу на добу. Ці обсяги в понад два рази перевищують загальний транзитний потік через українську ГТС згідно з поточними контрактними зобов’язаннями (109,6 млн кубометрів на добу).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-