Візит інспекторів МАГАТЕ на ЗАЕС пропонують відкласти до деокупації промислового майданчика

Візит інспекторів МАГАТЕ на ЗАЕС пропонують відкласти до деокупації промислового майданчика

Укрінформ
Проведення місії Міжнародного агентства з атомної енергії на Запорізькій АЕС є неприйнятним для України до моменту деокупації промислового майданчика станції і міста Енергодар.

Про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України, передає Укрінформ.

“На сьогодні окупованими залишаються промисловий майданчик АЕС і місто Енергодар. На майданчику станції знаходяться російські військові, зброя, боєприпаси, військова техніка. Ситуація у місті є вкрай небезпечною, є випадки збройних нападів російських військових на персонал АЕС і представників пожежного підрозділу міста. Поруч з об’єктом ведуться бойові дії, є свідчення щодо прольотів російських ракет безпосередньо над майданчиком АЕС. Тому, пропозиція Агентства щодо проведення місії МАГАТЕ є неприйнятною для України до моменту деокупації промислового майданчика Запорізької АЕС і міста енергетиків Енергодар. Вона є абсолютно небезпечною за цих умов”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Енергоатом спростовує фейк про запаси урану та плутонію на Запорізькій АЕС

У Держінспекції сподіваються, що звільнення Запорізької області від російських окупантів відбудеться найближчим часом і буде можливість повернутися до питання планування інспекції МАГАТЕ на ЗАЕС.

Наразі МАГАТЕ отримує звіти щодо зміни інвентарної кількості та матеріально-балансові звіти щодо ядерного матеріалу, інформацію з планування інспекцій, невтручання та забезпечення роботи, засоби збереження/спостереження МАГАТЕ, включаючи систему віддаленого моніторингу.

Читайте також: Дії російських загарбників завдали ЗАЕС збитків на 36 мільярдів

Тобто безперервність знань Агентства про ядерний матеріал на АЕС забезпечено, тому Держатомрегулювання не вбачає нагальної потреби у візиті інспекторів з гарантій на окуповану Запорізьку АЕС.

Водночас у відомстві не виключили, що "можливість використання ядерного матеріалу представниками рф не за призначенням може стати загрозою всьому світовому співтовариству".

Як повідомлялось, російські військові захопили ЗАЕС в ніч на 4 березня.

Фото: npp.zp.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-