Переміщені українці вже сплатили понад €3 мільйони податків до бюджету Литви

Переміщені українці вже сплатили понад €3 мільйони податків до бюджету Литви

Укрінформ
Міністр соціальної політики України Марина Лазебна під час візиту до Литви обговорила з міністром соціального захисту та праці Литовської Республіки Монікою Навіцкене умови перебування та програми підтримки тимчасово переміщених українців.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Мінсоцполітики.

Зазначається, що Литві зареєструвалися близько 54 тисячі тимчасово переміщених громадян України, з них понад 21 тис. дітей, а переважну більшість дорослих становлять жінки.

За інформацією Міністерства соціальної політики та захисту праці Литовської Республіки, понад 7,6 тис. громадян України працюють легально у Литві - це третина тимчасово переміщених українців працездатного віку.

«Переміщені українці, які працюють, вже сплатили за цей час понад 3 мільйони євро податків, тільки у квітні - майже 2 мільйони євро. Середній заробіток громадян України у Литві складає близько 900 євро після сплати податків», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Шмигаль закликав керівників міжнародних компаній планувати інвестиції в Україну вже сьогодні

Як повідомляється, станом на травень литовські школи відвідують понад 8 тисяч українських дітей, дитячі садки – понад 2,6 тисячі малюків з України. Вони отримують безкоштовні обіди у школах, можуть безоплатно користуватись громадським транспортом та відвідувати гуртки у позашкільний час.

Крім того, близько 300 українських студентів безкоштовно продовжили навчання у вищих навчальних закладах Литви та отримують стипендії у розмірі 300 євро.

У Мінсоцполітики поінформували, що у квітні у містах Вільнюс та Каунас розпочала діяльність Міжнародна українська школа. У деяких школах у Вільнюсі почали факультативно викладати українську мову, літературу та історію.

Нині опрацьовується питання організації безкоштовних літніх таборів у Литві для українських дітей.

Читайте також: Литва готова приймати поранених українських військових на лікування – Міноборони

Зазначається, що у багатьох литовських містах проїзд у громадському транспорті для громадян України є безкоштовним, крім того, безкоштовно можна подорожувати Литвою потягом.

Оскільки частина тимчасово переміщених українців уже повертається додому, то з травня організовано безкоштовні автобуси за маршрутом Каунас-Львів, Вільнюс-Львів (3-4 рази на тиждень). А з 1 червня такі автобуси будуть відправлятися щоденно.

Як повідомлялось, Міністерство соціальної політики України співпрацюватиме з міністерствами Литви та Латвії щодо захисту прав переміщених українців, зокрема дітей та людей з інвалідністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-