Долар по 40: експерт прогнозує, що новий пакет фіндопомоги «вгамує» курс

Долар по 40: експерт прогнозує, що новий пакет фіндопомоги «вгамує» курс

Укрінформ
Після того як в Україні почнеться реалізація нового пакета фінансової допомоги від Заходу, ситуація з курсом почне стабілізуватися.

Таку думку в ефірі ТСН висловив фінансовий аналітик Олексій Кущ, передає Укрінформ.

Як зазначається, станом на ранок 22 травня у деяких обмінниках курс долара становить 40 гривень, хоча ще тиждень тому долар можна було придбати за 34,2 грн. Основними причинами здорожчання валюти називають ажіотаж українців та вплив валютних спекулянтів.

"Схема була така: якщо в Україні покласти на платіжну картку гроші у гривні і виїхати за кордон, то за кордоном цю гривню можна перетворити в іноземну валюту за фіксованим курсом НБУ – 29,25. Потім можна з цією валютою повернутися до України і продати її в обмінному пункті за ринковим курсом, наприклад 37-38 гривень", - зазначив Кущ.

Читайте також: Валютний курс стабілізується у найближчі 10 днів - експерт

За його словам, завдяки цьому можна було заробляти величезний спекулятивний дохід.

За даними НБУ, за рахунок таких курсових спекуляцій відтік валюти з України становив приблизно $100 млн на добу.

Експерт наголосив, що після того як в Україні почнеться реалізація нового пакету фінансової допомоги від Заходу, ситуація з курсом почне стабілізуватися.

Читайте також: НБУ більше не обмежуватиме курс готівкової валюти у банках

Однак він підкреслив, що наразі головний фактор курсоутворення в Україні – військовий. І зараз важко спрогнозувати, наскільки гривня може впасти відносно долара.

"Чим швидше закінчиться війна, тим швидше буде відновлена економіка, буде швидша стабілізація валютного курсу", - зазначив Кущ.

Як повідомляв Укрінформ, Нацбанк скасував обмеження на встановлення курсу, за яким банки можуть продавати готівкову іноземну валюту фізичним особам. Офіційний курс гривні до долара США залишається фіксованим – на рівні 29,25 грн/дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-