Галущенко і Квін обговорили шляхи відновлення ядерної безпеки

Галущенко і Квін обговорили шляхи відновлення ядерної безпеки

Укрінформ
Міністр енергетики Герман Галущенко та тимчасова повірена США у справах України Крістіна Квін обговорили шляхи відновлення ядерної безпеки в Україні та світі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство енергетики.

"Сторони обговорили стан енергетичного сектору України, постачання природного газу, потреби у постачанні пального, питання ринку електроенергії. Однією з тем зустрічі стали шляхи відновлення ядерної безпеки України і світу у контексті захоплення російськими військами об’єктів української атомної енергетики", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, Галущенко і Квін приділили увагу наслідкам тимчасової окупації Чорнобильської атомної електростанції, а також утримання російськими військами Запорізької АЕС. Повідомляється, що сторони дійшли згоди щодо необхідності посилення залучення МАГАТЕ для деокупації ЗАЕС, протистояння ядерному тероризму росії та, відповідно, посиленню ядерної безпеки України та світу.

Квін зазначила, що варварське поводження російських військових з атомними об’єктами свідчить, що ступінь їхньої оцінки реальності залишився на рівні 1941-го року. Вона також високо оцінила сталу та надійну роботу енергосистеми і в ізольованому режимі, і в умовах військового вторгнення росії та цілеспрямованих атак на об’єкти енергетичної інфраструктури.

Зазначається, що Квін запевнила у політичній підтримці комерційного експорту української електроенергії в Європу та готовності сприяти цьому процесу.

Галущенко, в свою чергу, подякував за безпрецедентну підтримку України з боку США.

Читайте також: Галущенко і єврокомісар обговорили форс-мажор із транзитом газу через війну

Як повідомлялося, за оцінкою Енергоатома, дії російських загарбників завдали ЗАЕС збитків на 36 млн гривень, із них 18 млрд грн - це пошкодження об’єктів. росіяни захопили ЗАЕС на початку березня. Внаслідок штурму АЕС загинули троє українських бійців, двоє отримали поранення.

Фото: mpe.kmu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-