Канцлер Австрії пригрозив забрати газосховище у «Газпрома»

Канцлер Австрії пригрозив забрати газосховище у «Газпрома»

Укрінформ
Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що російський газовий монополіст "Газпром", який володіє у Зальцбургу одним з найбільших газосховищ у Центральній Європі, має заповнити його газом, інакше воно буде передано в користування іншим компаніям.

Як передає Укрінформ, про це глава австрійського уряду заявив в інтерв’ю австрійському виданню "Kleinen Zeitung".

За словами канцлера, в Австрії розроблений багатоступеневий план з позбавлення залежності від російського природного газу і вживаються заходи з пошуку альтернативних постачальників. Крім того, вперше в країні створено державний стратегічний газовий резерв.

"Ми повинні вжити заходи, щоб усі компанії заповнили сховища. Ми також чітко і рішуче дивимося на величезне сховище "Газпрому" в Гайдаху. Якщо воно не заповняється, то ми розглянемо заходи, щоб воно було заповнено", - заявив Негаммер.

Читайте також: Австрія у лютому заплатила росії €540 мільйонів за енергоносії

Водночас він вказав на те, що мова не йде про націоналізацію газосховища.

"Є інші способи отримати доступ до сховища. Це означає "користуйся або втратиш". Якщо ви ним користуєтесь, то все в порядку, якщо ж ви його не використовуєте, то інші компанії можуть отримати до нього доступ. Гайдах є стратегічно важливим для Німеччини, а також для західних федеральних земель Австрії", - зазначив Негаммер.

За словами канцлера, наразі австрійська влада вже створює відповідну правову базу.

"Газпром" вже відчуває тиск. Ми рішуче ставимося до цього. Якщо воно (газосховище – ред.) не заповнюється, то його мають використовувати інші енергетичні компанії", - сказав глава австрійського уряду.

Читайте також: Газпром повідомив про заборону використовувати ділянку газопроводу Ямал - Європа в Польщі

Як повідомляє "Kleinen Zeitung", підземне газосховище в Гайдах поблизу Зальцбурга є другим за величиною сховищем у Центральній Європі. У ньому може зберігатися чверть річного споживання газу Австрії. Згідно з виданням, сховище, яке належить російській газовій компанії "Газпром", наразі є повністю порожнім. У ньому також має зберігатися газ для стратегічного запасу, який необхідний Австрії у разі можливої ​​зупинки поставок газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-