Зупинка транзиту газу через «Сохранівку» дозволила запобігти збиткам у $2 мільярди – експерт

Зупинка транзиту газу через «Сохранівку» дозволила запобігти збиткам у $2 мільярди – експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Зберігаючи транзит через захоплену агресором ГВС “Сохранівка”, Україна мала б щодоби компенсувати споживачам до 10 млн “кубів” вкраденого росіянами палива, а це — щонайменше $2 мільярди за пів року.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу розповів експерт Центру Разумкова, ексдиректор інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський.

Він назвав кілька ймовірних цілей нинішніх деструктивних дій росії у газовій сфері, які не випадково збіглися в часі з перенесенням ліквідації оператора газопроводу “Північний потік-2” на осінь (Суд у швейцарському кантоні Цуг призупинив процедуру банкрутства Nord Stream2 AG — компанії-оператора “ПП-2” до 10 вересня - ред.).

“Як на мене, ця подія означає, що у кремлі планують і далі тиснути на Європейський Союз, аби “ПП-2” таки запрацював. По-друге, небажання газпрому визнавати російську агресію в Україні й окупацію об’єктів нашої ГТС як форс-мажор та змінювати номінацію на ГВС “Суджа” свідчить, що, окрім отримання агресором зиску від крадіжок газу, йдеться ще й про намір заподіяти додаткові збитки Україні, яка за збереження такої схеми постачання змушена була б компенсувати європейським споживачам ненадане чи вкрадене росіянами паливо із власних газосховищ. Йдеться приблизно про 10 мільйонів кубометрів на добу. За пів року наші збитки могли б становити щонайменше 2 мільярди доларів”, - пояснив Білявський.

Читайте також: газпром не скористався можливістю збільшити транзит до ЄС через станцію «Суджа»

Третя ціль кремля, на його думку, — нівелювати транзитну роль України в очах партнерів і союзників та перенаправити транзит з українського коридору через газогін “Північний потік - 1”, також з прицілом “переламати” європейців та змінити їхню думку щодо майбутнього “ПП-2”.

Експерт нагадав, що Україна вже має досвід несанкціонованого відбору з подачі газпрому палива з ГТС у 2014 році після анексії Криму й тимчасової окупації частини Донецької та Луганської областей.

“газпром навіть подавав позов проти України до Міжнародного арбітражу за нібито відбір газу через ГВС “Платово” і “Прохорівка”. Тоді як газ постачався невідомо в яких обсягах на непідконтрольні нам території через ГВС, до яких оператор ГТС України доступу не мав. У Стокгольмському арбітражі вимоги рф відкинули. Але, пам’ятаючи про той досвід, ми мали діяти на упередження. Тому нинішнє рішення Оператора української ГТС вважаю своєчасним. Це дозволило убезпечитися від збитків”, - наголосив Білявський.

Читайте також: Новий виток «газової війни» - прогнозований, результат — «в руках» ЄС

Як повідомлялося, у вівторок Оператор ГТС України визнав настання форс-мажорних обставин, що унеможливили подальше транспортування газу через ГВС “Сохранівка” та прикордонну компресорну станцію “Новопсков”, які тимчасово захопив агресор. Втручання окупантів у технологічні процеси, зміни режимів роботи об’єктів ГТС, несанкціонований відбір газу поставили під загрозу стабільність та безпеку роботи всієї газотранспортної системи.

За таких умов Україна попередила про неможливість помпування ресурсу цією ділянкою ГТС. Натомість газпрому запропонували тимчасово перенаправити транзит через ГВС “Суджа”, розташовану на контрольованій нашою країною території. Проте російський газовий монополіст заперечив існування форс-мажору й відмовився міняти схему транзиту.

Від середи транспортування газу до "Сохранівки” з території рф припинили. На тимчасово окупованих територіях без відома України перекрили вентилі газогону "Шебелинка – Новопсков", яким ресурс постачається споживачам Луганщини і Донеччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-