Україна заявляє про крадіжку росією газу на тимчасово захопленій території

Україна заявляє про крадіжку росією газу на тимчасово захопленій території

Укрінформ
Оператор ГТС оприлюднив нові деталі припинення росією транзиту газу від газовимірювальної станції «Сохранівка» на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба компанії в Телеграмі.

Зазначається, що о 6.55 11 травня 2022 року оператор ГТС російської федерації ПАТ «Газпром» закрив кран на магістральному газогоні «Союз» на території росії. Таким чином, було припинено транзит газу від газовимірювальної станції «Сохранівка».

О 9.00 цього ж ранку диспетчери ОГТСУ зафіксували несанкціоновані зміни режимів транспортування газу, які свідчать про закриття газових кранів в районі компресорної станції «Новопсков» на окупованій території, а саме: кранів на магістральному газопроводі «Союз», а також магістральному газогоні Новопсков - Шебелинка, що транспортував газ на територію Донецької та Луганської областей.

«Наразі транзит природного газу через ГВС «Сохранівка» не відбувається. Ще 9 травня диспетчери ОГТСУ отримали інформацію про самовільне втручання з боку Новопсковського проммайданчика в транзитні потоки газу по газопроводу Союз шляхом відкриття крану-перемички 17у. Інформація була додатково перевірена та підтверджена. Був зафіксований несанкціонований відбір транзитного газу з магістрального газопроводу “Союз” в газопроводи на неконтрольованій Україною території Луганської та Донецької областей», - повідомляє ОГТСУ.

Фактично мова йде про крадіжку газу та неможливість ОГТСУ нести відповідальність за збереження транзитних обсягів. Внаслідок фактів прямого втручання окупантів у режими роботи української ГТС ОГТСУ був змушений оголосити форс-мажор по точці "Сохранівка".

"При цьому твердження про неможливість здійснити переніс потоків з «Сохранівки» на точку «Суджа», не відповідають дійсності», - зазначили в ОГТСУ.

Читайте також: Влада рф несе відповідальність за зупинку газопостачання на Донеччині та Луганщині – ГТС

Раніше повідомлялося, що ОГТСУ підтверджує можливість перенесення транзиту газу на ГВС «Суджа».

За даними оператора української ГТС, транзит через точку входу «Суджа» становить 72 млн кубометрів газу на добу згідно з поданими номінаціями.

Через точку ГВС «Суджа» проходять три газопроводи діаметром 1400 мм – Єлець - Кременчук - Кривий Ріг, «Прогрес» та Уренгой - Помари - Ужгород – із загальною технічною потужністю по транзиту 244 млн кубометрів на добу.

Ці обсяги в понад два рази перевищують загальний транзитний потік через українську ГТС згідно з поточними контрактними зобов’язаннями (109,6 млн кубометрів на добу).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-